web analytics

De filmposter: 1993-1995

Reacties zijn gesloten

In de reeks ‘De filmposter’ haalt Neerlands Filmdoek authentieke posters van Nederlandse films onder het stof vandaan. Deze week bespreken we drie posters uit de periode 1993-1995.

1993: Beck – De gesloten Kamer
De laatste jaren is rechercheur Martin Beck, een creatie van twee Zweedse schrijvers, mateloos populair. De televisieserie Beck werd (ook) in Nederland graag bekeken. In 1993 maakte Jacob Bijl al een vaardige misdaadfilm met Beck in de hoofdrol; Beck – De gesloten Kamer. Op het sfeervolle affiche wordt de nadruk gelegd op hoofdrolspeler Jan Decleir en een levenloos lichaam.

beckgeslotenkamerposter

1994: 06
Theo van Gogh baarde niet alleen opzien met het affiche voor zijn film Loos, ook dat voor 06 trok veel aandacht. Tegen een abstracte, witte achtergrond zien we een naakte vrouw, zittend op een toilet, zichzelf al telefonerend bevredigen. De associatie met de bekende 06-lijnen is vanzelfsprekend snel gemaakt. Ook de kreten onderaan de poster geven het provocatieve karakter dat Van Gogh uit wilde stralen goed weer.

06poster

1995: Filmpje!
Commerciëler dan het affiche voor Filmpje! uit 1995 vind je ze zelden. De poster van de film naar de populaire televisietypetjes Bob en Annie de Rooy liet er weinig misverstand over bestaan: Paul de Leeuw is zeer nadrukkelijk en over-the-top aanwezig. De waterscooters en geweren insinueerden vervolgens nog de nodige actie.

filmpjeposter

Een gedachte over “De filmposter: 1993-1995

  1. Ten behoeve van verzamelaars en liefhebbers van Nederlandse speelfilms.

    “Beck” is niet op dvd, maar indertijd wel op (verhuur)video verschenen. De film ’06’ is zowel op video uitgekomen als op dvd. Als dvd maakt de film deel uit van de box met alle sppelfilms van Theo van Gogh. Tot slot is “Filmpje” zowel op video als op dvd uitgekomen. Als dvd is het opgenomen in de door Universal uitgebrachte reeks Hollandsche Glorie (bestelnummer 821 670 6).

Reacties zijn gesloten.