web analytics

Griezelen voor de jeugd

Reacties zijn gesloten

Horrorfilms zijn er in Nederland al nauwelijks voor volwassenen, laat staan voor kinderen. Met Dolfje Weerwolfje valt er eindelijk een beetje te griezelen voor de jeugd, hoewel ook hier het warme familiegevoel overheerst. Naar aanleiding van de release van die film volgende week, selecteren wij drie jeugdfilms waarbij alvast gegriezeld kan worden.

De Griezelbus (2005)
Pieter Kuijpers (Van God Los, TBS) maakte in 2005 een sfeervolle film naar de gelijknamige boekenreeks van Paul van Loon. Kuijpers en producent Burny Bos bedachten een compleet nieuw avontuur, maar hielden de personages van de auteur in stand. De kijkwijzer besloot de film het predikaat ‘voor zes jaar en ouder’ mee te geven, maar de producent riep ouders op niet met kinderen jonger dan acht jaar naar de film te gaan. ‘Uit tests is gebleken dat kinderen onder de acht bang worden van de film,’ aldus Bos. ‘Wij hebben er geen enkel belang om jonge kinderen met nachtmerries op te zadelen.’ 

Het Huis Anubis en de Wraak van Arghus (2009)
Was de eerste Anubis-film nog vrij braaf, in het tweede deel is de spanning voor de jongste kijkertjes af en toe om te snijden. In het sfeervolle spookkasteel waar de personages onderdak vinden, krijgen ze te maken met de wraaklustige Heer des Huizes. Had de vorige Anubis-film nog veel weg van jeugdavonturen als The Chronicles of Narnia, dit tweede deel lijkt verdomd veel op een horrorfilm. Goed, het is geen hakfestijn, maar de jonge kijker moet wel tegen een flinke dosis spanning kunnen. (FM)

Het Monster van Toth (1999)
Naar aanleiding van het tienjarig bestaan van TeleKids maakten Carlo & Irene in 1999 een familiefilm vol uitvergrote karakters en schmierende acteurs. Ook hier is plaats van handeling een middeleeuws kasteel, waarin heksen, tovenaars en monsters rondlopen. Hoewel meer komisch en over-the-top dan angstaanjagend, kunnen de setting en aankleding de allerjongste kijkers wel eens doen laten schrikken.

Dolfje Weerwolfje draait vanaf 30 november in de Nederlandse bioscopen.