web analytics

In the picture: Golden Oldies

Reacties zijn gesloten

mijnnachtenmet

Eén van de leukste onderdelen uit het programma van het Nederlands Film Festival zijn de vertoningen van klassiekers van vaderlandse bodem. Ook dit festival worden er weer enkele golden oldies vertoond. Neerlands Filmdoek selecteerde er een aantal.

Romeo (1990)
Regisseuse Rita Horst maakte in 1990 de beklemmende, indrukwekkende én autobiografische Romeo, over een echtpaar dat na zeven maanden ontdekt dat hun kind niet levensvatbaar is. De hoofdrollen werden gespeeld door Monique van de Ven en Johan Leysen. Eerstgenoemde verloor in 1993 haar haar zoontje van anderhalf, en Leysen was de mannelijke helft van het echtpaar waar de film op is gebaseerd. De film werd goed ontvangen door de vaderlandse pers, won het Gouden Kalf van de Nederlandse filmkritiek en het Gouden Kalf voor beste actrice (Van de Ven).

Romeo, 27-09, 19.45u, CIT2.

Pastorale 1943 (1978)
Nadat Wim Verstappen zijn samen met Pim de la Parra opgerichte productiebedrijf $corpio Films failliet zag gaan, boog hij zich in 1978 over de verfilming van Simon Vestdijks verzetsroman ‘Pastorale 1943’. In tegenstelling tot het één jaar oudere, epische en heroïsche Soldaat van Oranje vertelt Pastorale over de knulligheid en onbeholpenheid van het Nederlandse verzet. Renée Soutendijk maakte haar bioscoopdebuut in wat gerust de beste film van Verstappen mag worden genoemd. 

Pastorale 1943, 28-09, 11.30u, HOO1.

Frank & Eva: Living Apart Together (1973)
Na reeds enkele malen in conflict te hebben gelegen met de filmkeuring, werd in 1973 ook Scorpio’s nieuwste productie Frank & Eva in eerste instantie niet toegelaten voor openbare vertoningen. Niet omdat er te veel of aanstootgevend naakt in zou zitten – daar had de filmkeuring na haar goedkeuring aan Blue Movie (1971) vrijwel niks meer over te zeggen -, maar door enkele als godslasterlijk bestempelde scènes. Pim de la Parra tekende protest aan, maar verscheen niet bij de herkeuring. ‘In tweede instantie werd de film wel toegelaten. En daarmee had de filmkeuring zichzelf eigenlijk belachelijk gemaakt en opgedoekt als een gezaghebbend instituut dat controle kon uitoefenen op zeden en moraal,’ vertelde Pim later. Het vermakelijke Frank & Eva is tevens gedenkwaardig door de introductie van de term LAT-relatie.

Frank & Eva: Living Apart Together, 28-09, 17.45u, HOO1.

Van de Koele Meren des Doods (1982)
Met een budget van slechts negenhonderdduizend euro (een kleine twee miljoen gulden) een historische film maken die weelderig moest ogen; het is vragen om problemen. Die bleven dan ook niet uit. Producent Matthijs van Heijningen en regisseuse Nouchka van Brakel lagen gedurende de productie vaak met elkaar in de clinch. De eerste maakte zich zorgen om het kostenplaatje en de tweede om de artistieke waarde van het geheel. Het ging zelfs zover dat de medewerkers besloten om het werk stil te leggen na een woede-uitbarsting van de producent in het filmblad Skoop; Van Heijningen noemde de betrokkenen ‘luie donders’ en beschuldigde hen van amateurisme. Pas nadat de producent zich openlijk verontschuldigde, pakte men het werk weer op. Na al dit geruzie en de vele problemen en beperkingen kwam alles toch nog goed. Na de voltooiing van Van de Koele Meren des Doods feliciteerde Van Heijningen de medewerkers in een paginagrote advertentie met het resultaat en deden de medewerkers hetzelfde richting de producent. En niet geheel ten onrechte: de film is op bijna elk vlak van hoog niveau. Niet alleen de pers was enthousiast, ook aan de kassa deed de film goede zaken: Van de Koele Meren des Doods werd met 602.637 bezoekers de best bezochte film van 1982.

Van de Koele Meren des Doods, 30-09, 19.45u, CIT2

Mijn Nachten met … Susan, Olga, Julie, Piet en Sandra (1975)
“Een sex & psycho suspense, mystery thriller,” zo kondigde de poster Mijn Nachten met … in 1975 aan. Na Obsessions uit 1969 waagde regisseur Pim de la Parra zich wederom aan een spannend verhaal vol naakt, seks en moord. Plaats van handeling was dit keer een afgelegen boerderijtje, waar absurde moordpartijen plaats vinden door op seksbeluste vamps. Aanvankelijk zouden Rutger Hauer, Cox Habbema en Dora van der Groen de hoofdrollen in de film vertolken, maar ook zij hadden Mijn Nachten met … niet kunnen redden. Meer dan mooi vastgelegde pulp is het niet.

Mijn Nachten met …, 03-10, 20.30u, LHC1