web analytics

Jack Wouterse – imposant gestalte én oeuvre

Reacties zijn gesloten

Tot zijn tweeëndertigste is Jack Wouterse circusclown. Daarna wordt hij theateracteur en in De onfatsoenlijke vrouw (1991) is hij voor het eerst op het witte doek te zien. Dat Jack Wouterse dit jaar hoofdgast op het Nederlands Film Festival is, geeft filmliefhebbers een kans om werken uit zijn indrukwekkende oeuvre in de bioscoop te zien. Een oeuvre dat nu al meer negentig film- en televisieproducties telt.

Paspoort
– Naam: Jacobus Albertus Wouterse.
– Geboren: 17 juni 1957, te Soest.
– Prijzen: Gouden Kalf 1994: beste acteur voor En Route (1994). Gouden Kalf 1999: beste acteur voor Suzy Q (1999). Golden FIPA 2000: beste acteur voor Suzy Q.
– Binnenlandse producties: o.a. De Hoofdprijs, Limo, Kicks, Eenmaal geslagen, nooit meer bewogen, De drie beste Dingen in het Leven en Iris.
– Buitenlandse producties: een rolletje in de serie Band of Brothers (2001), als Nederlandse boer.

Beste films
De Noorderlingen (1992) van Alex van Warmerdam is de tweede film waarin Wouterse speelt, en direct één van zijn hoogtepunten. In de abnormale wereld van Van Warmerdam slaagt Wouterse glansrijk in zijn rol als seksueel gefrustreerde slager. Vorig jaar werd De Noorderlingen door critici van de Kring van Nederlandse Filmjournalisten verkozen tot beste Nederlandse film ooit.

Suzy Q (1999) van Martin Koolhoven is een televisieproductie en werd daarom nog niet eerder in de bioscoop vertoond. Wouterse drukte er zijn stempel op, als brute maar onzekere vader die zijn dochter misbruikt, en ontving er twee prijzen voor. Ook Carice van Houten maakte een onuitwisbare indruk als dochter, en ontving een Gouden Kalf.

Lodewijk Crijns Met grote blijdschap (2001), naar het script van Kim van Kooten, mag in dit rijtje kwaliteitsfilms niet ontbreken. De psychologische thriller is minder bekend, en minder groots onthaald dan bovenstaande werken, maar behoort zeker tot één van de hoogtepunten van Wouterse. In deze arthouse film zet hij een nogal onvoorspelbare kluizenaar neer.

Opvallend
Temmink: The Ultimate Fight (1998) is een opmerkelijke, fantasierijke actiefilm die net zo goed de doorbraak van Wouterse in Hollywood had kunnen zijn. Het script en de verfilming stralen een Amerikaanse sfeer uit, die door de Nederlandse inslag in een bijzondere mengeling resulteren. Ergens in de nabije toekomst worden mannen met een ‘agressie-gen’ gevangen gezet, om in een arena tegen elkaar te vechten op leven en dood. De gevechten worden rechtstreeks uitgezonden op een commerciële sportzender. Wouterse speelt Temmink, een vechter die uitgroeit tot nationale held. “Deze film was een van de leukste dingen die ik ooit heb gedaan. Lekker knokken, raggen met de jongens.” Temmink is een bevrijdend originele productie in de Nederlandse filmwereld.

De vechtkunsten van Wouterse zijn overigens in dit reclamefilmpje van het Nederlands Online Film Festival ook te bewonderen:

Geert Wilders
De meeste media-aandacht kreeg Wouterse dit jaar voor zijn lied over Geert Wilders. Spijtig, omdat het op een misverstand berustte. Het onderstaande fragment komt uit een interview met GLR TV en betreft een liedje uit een theatervoorstelling van Wouterse, waarin driften centraal staan.

GeenStijl artikel en reacties

Dit fragment fungeert in de theatershow als soort van parodie op de spreekkoren van voetbalsupporters. Het werd uit het interview geknipt en door GeenStijl op het internet gepubliceerd. De film leverde veel woedende reacties op. GeenStijl publiceerde geen rectificatie.

Filmfestival
Tijd voor Wouterse om weer wat positieve publiciteit te krijgen. Als hoofdgast van het filmfestival zal de acteur, net als Monic Hendrickx vorig jaar, een korte film gaan maken tijdens de festivalperiode. De vorderingen worden dagelijks vertoond en besproken in de talkshow van Matthijs van Nieuwkerk, waar Wouterse vaste gast zal zijn. De acteur zal verder de vertoningen van zijn eigen films begeleiden en andere evenementen op het festival bezoeken.

Het Nederlands Film Festival vindt plaats van 23 september tot en met 2 oktober in Utrecht.

Reacties zijn gesloten.