web analytics

Klassieke naaktscènes uit de Nederlandse film

Reacties zijn gesloten

Het thema ‘naakt’ staat dit jaar centraal op het Nederlands Film Festival. Net zoals de gehele wereldcinema, heeft ook de Nederlandse film een lange geschiedenis op het gebied van naakt in film. Wij selecteren vandaag vijf klassieke naaktscènes uit de nationale filmgeschiedenis.

1. Schatjes! (1984)
Ruud van Hemert debuteerde in 1984 in de bioscopen met zijn brutale en vaak hilarische Schatjes!. De zwartkomische film behoort nog steeds tot een van de meest succesvolle Nederlandse films ooit. Wie aan de film denkt, denkt niet alleen aan alle pesterijen tussen de onfortuinlijke ouders en hun kinderen, maar ook aan dé douchescène van de jonge actrice Akkemay (destijds 15 jaar, later nog een keer kort te zien in De Aanslag). In Schatjes! beleeft ze een ‘heet’ avontuurtje in de douche met haar tennisleraar (en dat maakt mama jaloers!).

2. Turks Fruit (1973)
Paul Verhoevens Turks Fruit zit vol met klassieke naaktscènes. Twee momenten springen echter het meest in het oog. De eerste is die waarin Monique van de Ven van de voet van het bed bovenop Rutger Hauer valt. De tweede is die waarin Van de Ven en Hauer dansen in de stromende regen en vervolgens dicht tegen elkaar aan zitten (oke, geen volledig, maar ‘doorschijnend’ naakt). Turks Fruit mag dan wel een typische jaren zeventig film worden genoemd, zelden waren naakt- en seksscènes zo oprecht en passioneel.

3. Flodder (1986)
Eigenlijk volstaat hier enkel de zinsnede: “Maar buurman, wat doet u nu?”.

4. Zwartboek (2006)
Nog niet zo oud, maar wel al behorend tot het collectieve geheugen van filmkijkend Nederland.  In Zwartboek (2006) verft Carice van Houten, om haar Joodse afkomst te camoufleren, haar schaamhaar blond. “Zal de dokter even kijken?” Collega-regisseur Alex van Warmerdam vond het maar niks.

5. Blue Movie (1971)
In 1971 barstte ook in de Nederlandse filmwereld de seksgolf los. Zowel in Mira als Wat zien ik, maar met name in Blue Movie, speelden naakt en seks een belangrijke rol. In Blue Movie zitten twee klassiekers op het gebied van naakt in film: allereerst de scène in de lift waarin Hugo Metsers een avontuurtje beleeft met een flatgenoot terwijl de halve flat voor de liftdeuren staan te wachten, en ten tweede de eindscène van de film, waarin een (bijna volledige) erectie van de acteur te zien is. Dit was nog nooit eerder vertoond in de Nederlandse film.