web analytics

Klassiekers voor de jeugd

Reacties zijn gesloten

Traditiegetrouw brengt Cinekid in de herfstvakantie (inter)nationale jeugdfilms naar de jeugd. Zo ook dit jaar. De hoofdlocatie is Amsterdam, maar er zijn nog dertig festivals op locatie door heel Nederland. Om alvast in de stemming te komen selecteert NeerlandsFilmdoek enkele klassiekers voor de jeugd. 

Cinekid
Cinekid organiseert jaarlijks, tijdens de herfstvakantie, hét internationale Film-, Televisie- en Nieuwe Mediafestival voor de Jeugd. Wat begon als een bescheiden filmfestival is in de afgelopen 25 jaar uitgegroeid tot een festival met internationaal aanzien. Het Amsterdamse festival komt naar de kinderen toe met satellietfestivals door heel Nederland. Dit jaar vindt het festival plaats van 12 tot en met 21 oktober. Voor meer informatie kijk op www.cinekid.nl.

De jaren tachtig: De Bende van Hiernaast (1980)
De jaren zeventig en tachtig waren ongetwijfeld de decennia van regisseur Karst van der Meulen. Gemiddeld leverde de cineast om de twee jaar een speelfilm af, en maakte hij daarnaast nog enkele inmiddels legendarische series voor de televisie. Wie kent Peter en de Vliegende Autobus (1976), De Zevensprong (1982) en Thomas & Senior (1985) niet? Met De Bende van Hiernaast maakte Van der Meulen een even vlotte als aandoenlijke film waarin de jeugd serieus genomen wordt. Geen overdreven karikaturen of kinderachtig spel, maar een levensecht, vermakelijk en boeiend relaas over een groepje kinderen. Even nostalgisch als tijdloos.

De jaren negentig: Het Zakmes (1992)
Als iemand de opvolger van Van der Meulen mag worden genoemd, dan is het Ben Sombogaart wel. Sinds eind jaren tachtig levert hij – net als zijn voorganger – volwassen jeugdfilms af. Films met en over kinderen, zonder ze te behandelen als hersenloze wezens. Het Zakmes is hier het meest sprekende bewijs van. Mede door de onschuldige en authentieke uitstraling van Nederlands’ bekendste kinderster Olivier Tuinier is Het Zakmes een aandoenlijke, prachtige film geworden. Het subtiele en levensechte scenario van Sjoerd Kuyper doorgrondt elke vorm van kinderlogica en biedt de regisseur een sterk raamwerk zijn verhaal te vertellen. De rustige en vertrouwde aanpak van Sombogaart, die zich vaak omringt met dezelfde crewleden, haalt tenslotte uit elk departement het beste naar boven. Terecht bekroond met een Gouden Kalf en Emmy Award. 

De jaren nul: Pietje Bell (2002)
Niet alleen werden er in de jaren negentig en begin jaren nul veel boeken van Annie MG Schmidt verfilmd, ook ontstond er de drang nóg oudere, nostalgische schrijfsels onder het stof vandaan te halen. ‘Kruimeltje’ zag zichzelf naar het witte doek worden vertaald, evenals ‘De Schippers van de Kameleon’ en ‘Pietje Bell’. Gebaseerd op de boeken van Chris van Abcoude maakte Maria Peters, die eerder ook De Tasjesdief regisseerde, van Pietje Bell een film die aan alle kanten de sfeer van voor de oorlog uitademde. Ietwat karikaturaal en meer toegesneden op de wat jongere kijkertjes, maar met een hart van goud en vol vaart en vakmanschap. Een vervolg kwam er ook: Pietje Bell 2: de Jacht op de Tsarenkroon (2003).