web analytics

Lennert Hillege – Wachten op de doorbraak

Reacties zijn gesloten

Cameraman Lennert Hillege maakte ruim zestien jaar geleden voor het eerst kennis met het medium film toen hij de hoofdrol speelde in de serie De Legende van de Bokkerijders (zie foto). Al snel wist hij waar zijn toekomst lag: áchter de camera, als cameraman. Een profiel van één van Neerlands beste cameramannen, waarvan momenteel R U There? in de zalen te zien is.

Paspoort
Naam: Lennert Hillege.
Geboren: 1978 te Nederland.
Films: De laatste dag van Alfred Maassen (2001), Ik ontspruit (2003), Brommermeisjes (2005), Het paard van Sinterklaas (2005), Langer Licht (2006), Does It Hurt? (2007), Bollywood Hero (2009), Kan door huid heen (2009), Komt een vrouw bij de dokter (2009), R U There (2010). In 1994 speelde Hillege de hoofdrol in de serie De Legende van de Bokkerijders van Karst van der Meulen.
Televisie: Meiden van de Wit (2002), Eigenheimers (2006), Julia’s Hart (2009).
Prijzen: Gouden Kalf-nominatie in de categorie Beste camera voor Kan door huid heen (2009), NFTVM-Award (2006), prijs voor meest veelbelovende nieuwe televisiemaker.

Biografie
Lennert Hillege werd op zijn veertiende uit zevenduizend kinderen gekozen door regisseur Karst van der Meulen om een hoofdrol in De legende van de Bokkerijders te gaan spelen. Al snel interesseerde hij zich meer voor het werk achter de schermen, en besloot hij: ‘Ik word cameraman.’ Een studie aan de NFTA volgde, alwaar hij deel uitmaakte van het team van de indrukwekkende eindexamenfilm De laatste dag van Alfred Maassen (2001) van David Lammers. Behalve een Gouden Kalf en een Tuschinksi Award, ontving deze film ook gelauwerde kritieken in Cannes waar de film werd vertoond.

In de tien jaar dat Hillege nu als cameraman aan het werk is, heeft hij zo’n dertig films gemaakt, waarvan Komt een vrouw bij de dokter (2009) het grootste publiek in Nederland heeft weten te bereiken en lijkt zijn naam eindelijk gevestigd. Maar door zijn nauwe samenwerking met NFTA-jaargenoten Diederik van Rooijen en David Lammers en de arthouse regisseur Esther Rots heeft hij juist met de kleinere, meer artistieke films een oeuvre opgebouwd dat hem regelmatig naar Cannes en andere hoog aangeschreven festivals doet afreizen.

Aanraders

–          Het camerawerk van Kan door huid heen (2009) was goed voor een Gouden Kalf-nominatie en deed menigeen wat verder wegkruipen in de pluche stoel. Op de huid gefilmd en op die manier minutieus in beeld gebracht hoe een beschadigde vrouw weer grip op het leven probeert te krijgen.

–          Door Langer licht (2006) ervaar je pas hoe warm een zwoele zomeravond kan zijn. De manier waarop Amsterdam-Noord in een eindeloze zomervakantie in beeld wordt gebracht bekruipt je als een aangename rilling. Ook op zijn andere werk valt weinig aan te merken. Zelfs inhoudelijk mindere titels als Eigenheimers en Julia’s Hart voorziet hij van extra glans.

Opvallend

–          In Does It Hurt? gaat Hillege –met camera uiteraard- samen met regisseur Aneta Lesnikovska op zoek naar verhalen voor de eerste Dogma film die op de Balkan gemaakt zal worden. Lesnikovska heeft haar vriendengroep, bestaande uit filmmakers, voorgelogen dat ze geld heeft ontvangen voor het project. Het making of materiaal suggereert de onwetendheid van mensen voor de camera en doet documentaire-achtig aan. Maar in hoeverre was de groep inclusief Hillege, die ook voor de camera verschijnt, medeplichtig en dus op de hoogte van het plan om de making of de uiteindelijke film te laten zijn?

Nu te zien

–          R U There, de nieuwe film van David Verbeek over een professionele gamer die in Taiwan ontdekt hoe de echte wereld van de virtuele verschilt.

Een gedachte over “Lennert Hillege – Wachten op de doorbraak

 1. Hallo Lennert, misschien herinner je mij niet meer: de laatste keer dat je me zag woonde je nog bij je ouders op de Jozef Israëllaan Den Haag en dat is lang geleden.
  Je moeder is een volle nicht van mij. Ik probeer contact met haar (en je vader Jan) te krijgen, is tot nu toe niet gelukt, maar ik geef het niet op (misschien zitten ze in Frankrijk).
  Ik zie dat je een prima carrière maakt als Cameraman en zelfs een Award hebt gewonnen. GEFELICITEERD! Ook zag ik je vermeld bij de aftiteling van de Thriller met Daan Schuurman.
  hartelijke groet,
  Kees Krispijn
  071 5215940

Reacties zijn gesloten.