web analytics

Nederhorror in de lift: van De Spooktrein tot Claustrofobia

Reacties zijn gesloten

De Nederlandse film kent geen horror-traditie, lijkt er in het algemeen te worden aangenomen. Zeker, in onze filmindustrie wordt er een stuk minder gegruweld en gegriezeld dan in de Verenigde Staten, maar misschien maakt dat het ook wel geschikter om alle hoogtepunten op een rij te zetten. 

De meeste mensen zullen De Lift als vroegste Nederhorror noemen, maar een mooi overzicht in het meest recente Filmjaarboek wees er op dat horror zelfs al voor de oorlog in de Nederlandse bioscopen te zien was. In 1939 kwam De Spooktrein uit, een griezelfilm waarbij spanning en humor – met de nadruk op dat laatste – werden afgewisseld. Anno 2011 is er Claustrofobia, een horror die als eerste Nederlandse film volledig online werd uitgebracht. Daartussen zaten tal van films die onder het kopje Nederhorror geplaatst mogen worden. Met name de laatste jaren lijkt de stroming een groeispurt te maken. Hieronder een overzicht van de hoogtepunten.

De Spooktrein (1939)
Een groep gestrande passagiers moet de nacht doorbrengen op een verlaten station, dat volgens sterke verhalen wordt geteisterd door een spooktrein. Ondanks de beperkte middelen toentertijd, weet regisseur Karel Lamac met name de ontknoping spectaculair en realistisch in beeld te krijgen.

De Lift (1983)
Horrorklassieker over een moordzuchtige lift is even spannend als absurdistisch. Destijds een verrassend debuut van Dick Maas, die later nog vaker naar het genre terug zou keren. Tevens de doorbraakrol voor Huub Stapel.

De Johnsons (1992)
Na de cultfilm Intensive Care uit 1991, waagde regisseur Rudolf van den Berg zich een jaar later aan de horror De Johnsons. De film werd geen groot commercieel succes, maar staat desondanks te boek als een van de bekendste Nederhorror-films.

Sl8n8 (2006)
Nadat Dood Eind al was uitgekomen, leek het erop dat de tweede horror in hetzelfde jaar een heuze opleving zou beteken. Geen van beide films werd een commercieel succes, dus de horrorfans zagen de hoop weer verloren gaan. Maar de Nederhorror bleef doorzetten.

The Human Centipede (2009)
Tom ‘I love Dries’ Six kwam met het weerzinwekkende idee van een gestoorde professor die zijn slachtoffers op een rijtje zet en met mond en kont aan elkaar naait. Verdere uitleg is overbodig.

Zwart Water (2010)
Elbert van Strien combineerde psychologisch drama met horror en kwam gaf zo het oude spookhuisgenre een originele draai.

Sint (2010)
Het bewijs dat horror ook onder Nederlanders leeft. De bloeddorstige goedheiligman die de besneeuwde straten onveilig maakt, was afgelopen winter een bioscoophit.. Vooruitstrevende digitale technieken zorgden voor een memorabele achtervolgingsscène over de Amsterdamse daken.

Claustrofobia (2011)
Over een studente die plotseling vastgeketend in een kelder wakker wordt. Bobby Boermans wilde de toekomstige mogelijkheden voor film uittesten en maakte van zijn regiedebuut de eerste Nederlandse online-speelfilm. Tijdens het filmfestival voor het eerst te bekijken op groot doek.