web analytics

'Nieuwe actrices' kunnen ook improviseren

Reacties zijn gesloten

Een bijzondere aflevering van ‘De vloer op’ werd donderdag in de Stadsschouwburg te Utrecht opgenomen. In dit programma van de Humanistische Omroep worden doorgewinterde acteurs uitgenodigd met elkaar een scène te improviseren, wat vaak tot unieke staaltjes acteerwerk leidt. Regisseur Peter de Baan verzint met zijn redactieteam de opdrachten en de acteurs in kwestie kunnen uit een rek met kostuums en een tafel vol rekwisieten hulpmiddelen kiezen om hun spel te ondersteunen.

De vloer op
Omdat deze weken de nieuwe generatie filmactrices extra wordt belicht, waren voor vanavond Anna Drijver, Sanne Vogel, Sophie van Winden, Sallie Harmsen en Katja Herbers uitgenodigd. Omstebeurt in tweetallen mochten ze de sprong in het diepe wagen, want geen van hen had eerder aan het programma meegedaan.

Opvallend was dat de opdrachten dicht bij de belevingswereld van de dames zelf leken te liggen. ‘Jij komt auditie doen’ was de opdracht voor Sallie, ‘En jij bent de regisseur’ voor Anna. Bijkomstigheid was wel dat Sallie toevallig net de avond ervoor Anna bot had afgewezen na wat seksuele avances, niet wetende dat ze de regisseur was voor wiens neus ze zou komen te staan.

En stelt elke acteur of actrice die meedoet aan een programma als ‘Dancing with the Stars’ niet af en toe de vraag of het nu nuttig is om op die manier naamsbekendheid te genereren of dat het slechts zinloos prostitueren van zichzelf is? In die gewetensnood verkeerde Sallie terwijl ze met Sanne de tango aan het voorbereiden was.

De diepte in
Vijf actrices van een nieuwe generatie, maar hun leeftijd is ongeveer het enige dat ze gemeen hebben. Anna Drijver zette bijvoorbeeld vol overtuigingskracht meteen haar typetjes neer, terwijl haar tegenspeelster Katja Herbers wat meer tijd nodig had om heel subtiel iets intrigerends te vertellen. Ook het spel van Sophie van Winden leek in eerste instantie heel transparant en ging vervolgens pas de diepte in.

Juist door deze verschillen in improvisatietechniek, waarbij niet te zeggen is wat nu beter is, ontstonden er openhartige, grappige en ontroerende scènes. Duidelijk is wel dat ze zich allemaal als een vis in het water voelen op de vloer, en wat dat betreft zijn ze allemaal voor deze opdracht geslaagd.

Reacties zijn gesloten.