web analytics

Op de set van ‘Bobby en de Geestenjagers’

Reacties zijn gesloten

Met een stralende zon en de Euromast op de achtergrond ligt de SS Rotterdam er vreedzaam en kalmpjes bij. Alleen een oplettend oog ziet dat er hoog op het dek van het immense cruiseschip wat ongebruikelijks aan de gang is. Een man zeult met kabels, een cameraman zoekt naar een geschikte hoek om te filmen, en naast hem wordt een groot reflecterend scherm opgezet. We kijken naar een deel van de set van Bobby en de Geestenjagers. Slechts een deel, want voor vijf weken vormt de hele boot het decor voor de spannende en komische jeugdfilm. 

Als we naar binnen gaan wordt dat duidelijker. We worden ontvangen in een zaal waar achterin een aantal lampen en een groot groen scherm staan. U kent het wel, de green screen, waar acteurs voor een denkbeeldige achtergrond spelen die pas later digitaal wordt ingevuld. Maar nu staat de set er een beetje kaal bij, want de acteurs moeten nog aan hun dag beginnen. Met nog een beetje slaperige ogen staan ze bij het koffieapparaat, of worden ze in de grime onder handen genomen. Vreemd, want het is al vier uur ‘s middags.

Ander ritme
Het blijkt laat te zijn geworden de vorige opnamedag. Voor een aantal nachtelijke scènes moet er ook daadwerkelijk worden gefilmd in het donker, dus zijn draaidagen nu eerder draainachten, die pas laat in de middag starten en doorlopen tot drie uur in de volgende ochtend. Van die stralende zon zal de cast en crew dus weinig hebben gemerkt. Nils Verkooijen, die een van de hoofdrollen vertolkt, legt uit hoe het in de praktijk werkt: “Door de lange dagen zit je nu in een heel ander ritme. Het is nu vier uur ‘s middags, maar het voelt aan als elf uur ‘s ochtends. We ontbijten pas rond een uur of vijf. Als je eenmaal in zo’n ritme zit, is het eigenlijk niet zo erg. Het is goed te doen.”

Regisseur Martin Lagestee moet zorgen dat zijn cast en crew tot diep in de nacht enthousiast en actief blijven. Tot nu toe lukte dit zonder problemen, vertelt hij: “Filmcrews zijn gewend om ‘s nachts te draaien, dus het is geen probleem om ze gemotiveerd te houden. Voor de jonge acteurs is het net als met oud en nieuw; ze beginnen meestal heel stoer, maar als het feest echt losbarst lig je dan toch te slapen. We letten erop dat ze genoeg rust pakken, daar hebben we speciale oppassers voor.”

Naast Verkooijen heeft ook Hanna Obbeek een hoofdrol. De 14-jarige actrice speelt Sanne, de dochter van een geestenjager die met haar vader mee mag op geestenjacht. Ze vertelt ons meteen iets meer over het verhaal. “Ik blijk met de geesten te kunnen communiceren en langzaam kom ik erachter dat er ook leuke geesten zijn. Maar de kapitein van het schip wil ze echt weg hebben, dus komt er een andere geestenjager bij, die niet zo vriendelijk is.”

Verkooijen, voor de film lijkbleek geschminkt, speelt een van de aardige geesten die bevriend raakt met Sanne. “Ik speel Bobby, het vriendelijke spookje, de geest die niet zo van het plagen en pesten van de gasten is. Hij ziet in dat ze een andere manier moeten vinden om te zorgen dat het ‘hun’ schip blijft, zodat ze niet weg hoeven.”

Derde samenwerking
Het is niet de eerste keer dat de twee samen voor de camera staan. Na Briefgeheim en Achtste Groepers Huilen Niet is dit hun derde samenwerking in evenzoveel zomers. Verkooijen: “We hebben allebei los van elkaar auditie gedaan en zijn het allebei geworden. Dat is wel toeval. We zitten bij elkaar op school, maar we spreken elkaar meer op de set. Het is wel leuk, drie keer achter elkaar.” Obbeek kan zich daar ook in vinden: “Nils is heel goed en erg grappig. Als je elkaar niet aardig vindt zou het niet leuk zijn om drie zomers met elkaar te zitten, maar het gaat prima. Ik vind het erg leuk. We hebben altijd al goed kunnen samenwerken, het gaat heel vanzelfsprekend.”

Dat de twee al eerder met elkaar in een film speelden is ook zeker voor regisseur Lagestee een pluspunt: “Ze hebben een fijne chemie, ze kennen elkaar goed en hebben de nodige ervaring. Ze hebben precies de uitstraling die we nodig hebben. We waren er vanaf het allereerste moment wel uit dat ze de beste keuze waren.”

Om het eindresultaat te zien moeten we nog even wachten, tot februari volgend jaar. Obbeek maakt ons alvast nieuwsgierig: “Het wordt een grappige familiefilm met de nodige spanning en veel special effects. Dus dat wordt echt vet!”

Bekijk binnenkort een audiovisueel setverslag en interviews met de regisseur en twee hoofdrolspelers.