web analytics

Op de set van Mijn Vader is een Detective! 2 – De Wet van 3

Reacties zijn gesloten

Het is begin augustus, de zon staat hoog aan de hemel en menig weldenkend mens heeft hierdoor de schaduw óf het strand opgezocht. Zo niet de makers van het tweede deel van Mijn Vader is een Detective. De cast en crew van deze film staat – terwijl de rest van Nederland op vakantie lijkt te zijn – onder de rook van Amsterdam haar scènes te draaien.

Hekserij
De Wet van 3 handelt opnieuw over de niet zo competente detective Max, die door de 14-jarige Mara gevraagd wordt haar vermiste moeder op te sporen. Sam, de zoon van Max en diens vriend Ortwin maken zich zorgen, omdat Max niet door lijkt te hebben dat Mara een heks is. Sterre, het meisje waarop zowel Sam als Ortwin verliefd is, raakt dan ook nog eens onder invloed van Mara. Een gedeelte van de scènes speelt zich af in een zigeuneresque omgeving, waar de moderne heksen lijken te wonen.

Het schrijvers- en regisseursduo Will Wissink (regisseur) en Zebi Damen (schrijfster en assistent regisseuse) leek na Dropouts (1999) een poos van de aardbodem verdwenen, totdat vorig jaar de film Mijn Vader is een Detective verscheen. De twee kregen de smaak te pakken en draaiden van de zomer het tweede deel uit de reeks; De Wet van 3. Ondanks het warme weer is de sfeer tamelijk rustig op de set. De zon zorgt niet alleen voor warm weer, maar wil ook nogal eens gaan tegenstaan als deze achter de wolken verdwijnt en zich een poosje niet wil laten zien. Wissink wisselt in deze even een blik met zijn cameraman, die hem geruststellend toeknikt. “Die komt zo wel weer terug”, lijkt hij Wissink zo te willen zeggen. En verrek; twee minuten later verschijnen de eerste strepen licht weer op de plek waar ze moeten verschijnen en kan de scène worden hervat.

Relaxed
Zo relaxed als de sfeer op deze set is, zie je hem niet vaak. Filmen brengt toch vaak de nodige stress met zich mee en dit zorgt er voor dat niet iedereen even aardig tegen elkaar blijft doen. Van dit alles is bij De Wet van 3 nauwelijks iets te merken. Acteurs huppelen zingend naar de set (de kinderbegeleider in een drafje erachter aan) en zijn vriendelijk tegen iedereen. Van divagedrag geen enkel spoor. Maar waarom zouden ze ook. Allemaal verkiezen ze het filmen boven vakantie. Het lijkt toch goed te komen met de jeugd van tegenwoordig.

Regisseur Will Wissink levert zelf een grote bijdrage aan de sfeer op de set. Leunend over een boomstam houdt hij de scènes goed in de gaten en stuurt hij – waar nodig – een beetje bij. Als de aandacht onder de kinderen een beetje verslapt spreekt hij ze toe: “Geconcentreerd blijven jongens, het is geen feestje.” Meteen is het stil en lijken de kinderen weer in hun element te zitten. Wissink lijkt als een echte vader te waken over ‘zijn’ kroos; zonder ruzies of stemverheffingen wordt er gedold wanneer het kan, maar ook geluisterd wanneer er gewerkt dient te worden.

Eén iemand denkt het beter te weten op de set. Niet zijn vrouw Zebi Damen – de twee hebben hun taken op de set uitstekend verdeeld –, maar actrice Willeke van Ammelrooy, die ook een rolletje in de film speelt. Wanneer ze een scène enkele keren heeft gespeeld, lijkt ze haar dialoog zonder die ene zin willen doen. En wie is Will om hier iets tegen in te brengen. Het is toch Mevrouw Van Ammelrooy. En die heeft altijd gelijk.

Mijn Vader is een Detective! 2 – De Wet van 3 verschijnt naar verwachting in het voorjaar van 2010 in de bioscopen.

Een gedachte over “Op de set van Mijn Vader is een Detective! 2 – De Wet van 3

  1. Ik vond dit echt een hele goede film! Heb hem in de bioscoop gezien, en het einde vond ik heel mooi bedacht. Een echte aanrader!

Reacties zijn gesloten.