web analytics

Presentatie dvd-box De Zevensprong

Reacties zijn gesloten

7 November 2006 brengt Just Entertainment de immens populaire en uitermate succesvolle serie De Zevensprong uit op dvd. De dertiendelige jeugdserie word uitgebracht in een luxe dvd-box met digipack en bevat zeven dvd’s.  Maandag 6 november 2006 werden in Loosdrecht, op landgoed Eikenrode, in een historische, sfeervolle villa de eerste exemplaren aan de regisseur en een aantal castleden overhandigd. Onder toeziend oog van oude vrienden, bekenden en de pers werden anekdotes opgerakeld en werd er flink wat gelachen. Hieronder een verslag van de uitreiking en een beschrijving van de dvd-box.


En dat is een: hoe het begon

Karst van der Meulen studeerde van 1968 tot en met 1972 aan de Nederlandse Film en Televisie academie. Na zijn afstuderen legde hij zich toe op het maken van jeugdfilms, of beter gezegd: familiefilms. Zijn films waren niet enkel vermakelijk, spannend en komisch voor kinderen, maar wisten elke doelgroep te bereiken en te vermaken. Zijn eerste lange speelfilm Circus op Stelten werd al meteen een groot succes. Later volgden nog Peter en de Vliegende Autobus, Martijn en de Magiër en De Bende van Hiernaast. Met deze films verwierf Van der Meulen grote bekendheid en werd het tijd voor een groter project. Dit werd De Zevensprong, naar het gelijknamige en veelvuldig bekroonde boek van schrijfster Tonke Dragt. De serie werd voor het eerst uitgezonden in 1982, is later vele malen herhaald en werd aan diverse andere landen verkocht. De laatste jaren werd de roep om een dvd-release groter en groter. Nu is het dan eindelijk zover: De Zevensprong is vanaf heden overal verkrijgbaar op dvd.

En dat is twee: “De waarheid is … dat ik wacht”
De presentatie van de dvd-box vond plaats op het fraaie landgoed Eikenrode, waar geheel in stijl van de serie een prachtig landhuis verscholen staat tussen de minstens zo mooie bomen, struiken, vijvers en paden. Karst van der Meulen was reeds gearriveerd en stond samen met zijn vrouw Leni ’t Hart binnen klaar om iedereen vriendelijk te verwelkomen. Langzaamaan werd het steeds drukker en voller in de knusse kamer en werden er links en rechts wat anekdotes over de serie uitgewisseld. Het wachten was op Joost Prinsen, zonder wie de serie direct een stuk minder mysterieus en dreigend was geweest. Iedereen keek ongedurig uit naar de komst van Prinsen, die nog steeds erg populair is. Ook de regisseur zelf keek regelmatig verlangend naar de deur. Toen Prinsen eindelijk arriveerde, snelde de twee op elkaar af en was het een enorm warm en vertrouwd weerzien. Prinsen speelde in bijna alle producties van Van der Meulen en de twee hebben een mooie, hechte band opgebouwd. Nadat Prinsen met een aantal oude bekenden wat had bijgepraat, werd het tijd om het echte programma te starten en werden we verzocht naar de speciaal voor de presentatie ingerichte kamer te gaan.

En dat is drie: “Ja, dit is echt”
Als eerste werden we getrakteerd op impressiefilm van een kleine tien minuten over De Zevensprong. Hierbij was het leuk om te zien hoe de ‘oude garde’ ook weer compleet meeging in de getoonde scènes. Hierna volgden de trailers van de drie eerder op dvd verschenen films van Van der Meulen. Na deze preview was het tijd voor een aantal toespraken. Als eerste sprak een van de oprichters van de nog jonge distributiemaatschappij Just Entertainment. Zijn grote wens was altijd al geweest om ooit zijn grote lievelingsserie op dvd uit te mogen brengen. U raadt het al, het ging hier om De Zevensprong. Na vele gesprekken met de regisseur, die meer dan een jaar in beslag namen, was de uitkomst als volgt: Just Entertainment mocht De Zevensprong uitbrengen, maar moest dan ook andere titels uit de catalogus van Castor Films door middel van dvd’s een nieuw leven inblazen. “En daar hadden we eigenlijk helemaal niet over durven dromen”, aldus de enthousiaste oprichter van Just. Nadat deze zijn zegje had gedaan, sprak Emile op de Coul, die zich persoonlijk sterk heeft ingezet voor de dvd-release, namens de NCRV het publiek toe en bedankte de regisseur voor deze prachtige, legendarische serie.

En dat is vier: ‘Groenhaar’
Toen deze zijn dankwoord had uitgesproken, bleken een aantal acteurs ook nog even naar voren te willen komen om wat meer te vertellen over de productie, de reacties en de dvd-release. Als eerste verscheen Peter Bos, die in de serie de rol van schoolmeester Frans van der Steg, alias Frans de Rode, vertolkte. Hij vertelde dat hij per toeval in contact kwam met Karst van der Meulen en dat het vaak nog een heel gedoe was geweest om bepaalde scènes op te nemen. Zo werd hij bijvoorbeeld op het ene moment verwacht om een scène met zijn – overigens ook al geverfde – rode haar te verschijnen, en een moment later alweer voor een scène met groen haar. Hierbij zat hij dus voortdurend met zijn hoofd onder de kraan of met een simpele spuitbus in zijn hand. Wat de serie volgens hem zo sterk maakt is het gewone, menselijke aspect, maar tegelijkertijd het magische; “Dit is echt hè, meester? Ja, dit is echt.”  Ook vertelde hij dat Tonke Dragt hem destijds het boek toestuurde met daarin de woorden “Voor Frans de Rode, de enige echte” en dat hij nog regelmatig fanmail ontvangt met daarin vaak de vraag of dat groene haar echt is. Na nog een aantal anekdotes te hebben verteld sloot hij daarom ook lachend af met de mededeling dat hij misschien toch eens wat aan zijn haar moest gaan doen.

En dat is vijf: Jan Toereloer
Daarna kwam ook Joost Prinsen even naar voren om op bijzonder komische wijze het publiek toe te spreken. “Normaal gesproken wordt er altijd een heel verhaal verteld waarom een serie zo bijzonder is en waarom men hem moet gaan bekijken. Voor mij is dat echter heel simpel: die acteur die de rol van de koetsier speelt, doet dat bijzonder fraai en mag niet gemist worden!” aldus Prinsen, met een grote lach op zijn gezicht. Enthousiast pratend en zwaaiend met zijn armen vertelde hij daarna onder andere nog hoe de opnames verliepen waarin hij met naast zich een van de paarden een dialoog met een tegenspeler aan moest gaan. De paarden waren doorgaands muisstil, maar telkens wanneer de opnames werden gestart, begonnen ze tegen te stribbelen en fabriceerden ze allerlei rare geluiden. Hierdoor diende hij de dialogen vaak aan te vullen met de kreet: “Hoow jongen, hooow … stil maar”, zoals ook nog verscheidene malen in de serie te horen is.

En dat is zes: De regisseur zelf
Tot slot sprak de regisseur zelf. Tijdens de voorbereidingen voor De Bende van Hiernaast werd het idee geboren om het boek De Zevensprong te verfilmen. Het zou wel met het spreekwoordelijke kunst en vliegwerk moeten gaan gebeuren, aangezien eerst bovengenoemde film gedraaid diende te worden. Het had destijds nogal wat moeite gekost om deze dure productie van de grond te krijgen. Het zoeken naar geschikte locaties bleek moeilijker dan gedacht en aangezien er veel op locatie gedraaid werd, bracht dit extra beperkingen en kosten met zich mee. Van der Meulen vertelde verder onder andere dat hij ondanks dat het scenario nog niet geheel af was, toch toestemming kreeg van de NCRV om met het draaien te beginnen. Zo schreef hij aflevering 4 tot en met 6 pas tijdens de draaiperiode van aflevering 1 tot en met 3 en aflevering 7 en verder. Het succes van zijn producties ligt volgens hem in het feit dat hij, samen met de mensen waarmee hij werkte, niet iets wilde maken voor alleen kinderen, of alleen volwassenen; maar voor mensen. Films mét echte mensen, óver echte mensen, bovendien voorzien van de nodige humor, spanning en menselijke emoties.

En dat is … zeven: De dvd-box wordt uitgereikt
Na het aanhoren van zoveel leuke anekdotes zou je bijna vergeten waar het die dag werkelijk om ging: de presentatie en uitreiking van de dvd-box van De Zevensprong. Het eerste exemplaar werd uitgereikt aan de regisseur en de twee hoofdrolspelers Peter Bos en Joost Prinsen. Naast de dvd-box, een nieuwe uitgave van het boek en een bos bloemen ontvingen zij ook een prachtig vormgegeven ‘schilderij’, waarbij naast een felicitatie ook plaats was ingeruimd voor de zeven dvd’s (zie de foto’s). Nadat deze drie genoeg tijd was gegund om voor de toegestroomde fotografen te poseren, werden ook de andere aanwezige castleden naar voren geroepen om dezelfde presentjes in ontvangst te nemen. Na binnen te hebben geposeerd, werden er ook rondom het landhuis nog enkele plaatjes met de regisseur en spelers geschoten.

Na dit laatste officiële gedeelte werd ons het zoveelste drankje en hapje aangeboden en mengden de medewerkers van de serie zich tussen de bezoekers. Links en rechts werden nog wat anekdotes uitgewisseld. Hierna snelden velen naar huis om voor de zoveelste keer te gaan genieten van de waarschijnlijk meest legendarische jeugdserie van Nederland.

De dvd-box “De Zevensprong”
De box bestaat uit zeven dvd’s, waarbij op de eerste zes dvd’s twee afleveringen staan. Op de zevende en laatste dvd staat alleen de laatste aflevering van de serie. Deze legendarische NCRV-jeugdserie uit 1982 wordt uitgebracht door Just Entertainment. De dertiendelige serie is gebaseerd op het gelijknamige boek van Tonke Dragt en wist begin jaren tachtig miljoenen kijkers aan de buis gekluisterd te houden. Jong en oud waren in de ban van de mysterieuze avonturen van de roodharige schoolmeester Frans van der Steg en zijn leerlingen.

De Zevensprong is in Nederland maar liefst zes keer herhaal en werd verder uitgezonden in Zwitserland, Italië, Turkije en Duitsland. Hoewel de serie inmiddels vierentwintig jaar oud is, bestaan er tot op de dag van vandaag diverse fansites op internet. Verder bracht Stichting Beeldenstorm De Zevensprong in 2004 als musical op de planken. Tevens bestaan er in Ruurlo diverse fietsroutes die te maken hebben met de serie.

Afleveringen:
01. De Brief
02. De brozem
03. Schijn en Wezen
04. Het komplot
05. Juffrouw Rosmarijn
06. De zuil met de kattekop
07. De zevende weg
08. Geert-Jan Grisenstijn
09. Zoeken
10. De gouden sleutel
11. Verjaardagsplannen
12. Groen haar
13. De schat

Extra’s:
– Geen

Reacties zijn gesloten.