web analytics

Ramses Shaffy: passie voor het leven

Reacties zijn gesloten

“Acteur overleed op 76-jarige leeftijd.”

Rasartiest, kunstenaar en levensgenieter Ramses Shaffy overleed afgelopen dinsdag aan de gevolgen van slokdarmkanker. Na het verlies van Josine van Dalsum en Pim Koopman vorige week verliest cultureel Nederland wederom een grote naam.

Paspoort
Naam: Ramses Shaffy.
Geboren: 29 augustus 1933, te Amsterdam.
Films: o.a. Liefdesbekentenissen, De Verloedering van de Swieps en De Nietsnut.
Televisie: o.a. series als Amsterdam 700, De Fuik en Willem van Oranje.
Verder: vooral bekend door zijn chansons, o.a. ‘Sammy’, ‘Laat me’ en ‘Pastorale’.
Prijzen: in 2002 de Blijvend Applaus Prijs voor zijn gehele oeuvre, tevens geridderd in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Groots
Ramses Shaffy is bij het Nederlandse publiek vooral bekend door zijn passionele levensliederen waaronder ‘Laat me’ en ‘Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder’. Shaffy begon zijn carrière echter op het toneel; in 1955 debuteerde hij bij de Nederlandse Comedie. In de jaren zestig koesterde hij de wens door te breken als filmacteur. In 1967 speelde hij hoofdrollen in Liefdesbekentenissen van Wim Verstappen, De Verloedering van de Swieps van Erik Terpstra en Een vreemde Vogel van Lennaert Nijgh.

Vooral in de tweede film maakte Shaffy indruk. Als vrijbuiter Manuel gooit hij het huwelijk van een keurig gepolijst gezin volledig op zijn kop. Met zijn charismatische verschijning stal hij bovendien het hart van vele vrouwen. Ondanks dat Shaffy in dat jaar nog in twee andere films een (goede) rol zou spelen, bleef een definitieve doorbraak achterwege. Deels omdat Shaffy niet kon kiezen tussen film, muziek en theater. Zijn talent bleef niet beperkt tot één medium, noch zijn hart. Later zou daar ook nog het ‘nieuwe’ medium televisie bij komen.

Eén van zijn meest memorabele rollen speelde Shaffy in de serie Willem van Oranje, onder regie van ‘theater-man’ Walter van der Kamp. In de rol van Graaf van Egmond, medestander van de titelheld, combineert hij op grootse wijze zijn theater- en filmtalent. Zijn natuurlijke charisma, zijn talent voor timing en intonatie en zijn passie voor het leven – waardoor hij niet alleen in liedjes, maar ook op toneel en op film voor veel gevoel weet te zorgen – zorgen voor een onvergetelijke rol.

Of hij nu op het toneel stond, achter een piano zat of een filmrol speelde, Ramses Shaffy genoot met volle teugen van het leven, en deelde dat genot ook met anderen.