web analytics

Telefilms 2008

Reacties zijn gesloten

Ondanks dat het medium televisie sinds de introductie in de jaren vijftig als concurrent van film wordt beschouwd, zijn er ook vruchtbare samenwerkingen tussen beide media mogelijk. Dit blijkt niet alleen doordat televisiemakers zich ook steeds vaker in de filmwereld mengen of door de uitwisseling van studiomateriaal en andere faciliteiten, ook het feit dat er televisieproducties naar succesvolle films worden gemaakt en vice versa bevestigt de positieve invloed die de beide media op elkaar (kunnen) hebben. Ook het Telefilm-project tekent de ontwikkeling naar een steeds betere samenwerking tussen film en televisie. De komende weken zijn er weer acht films uit dit project op televisie te bewonderen.

 

 

Telefilms
Al decennialang wordt er gedebatteerd over de rol van televisie-omroepen bij de financiering van speelfilms. In 1994 bereikte de discussie een nieuw hoogtepunt: de filmproducenten waren van mening dat de publieke omroepen makkelijk wilden scoren met de vertoning van Nederlandse films, maar dat ze nauwelijks bereid waren geld te steken in de productie ervan. Men vond dat de omroepen meer geld vrij moesten maken om de productie van nationale producten te stimuleren. De speelfilmproducenten legden deze bevindingen vast in het rapport ‘Film en publieke omroep: naar versterking door samenwerking’. Het voorstel was om jaarlijks veertig ‘telefilms’ te realiseren, die wekelijks op een vaste zender en vast tijdstip zouden worden uitgezonden.

 

Een lange tijd van verhitte discussies en onderhandelingen volgde. Na twee jaar leek er een akkoord te zijn over de productie van twaalf telefilms per jaar, maar dit bleek de omroepen bij nadere bestudering toch nog te gortig. Een impasse in de onderhandelingen was het gevolg en het plan dreigde verloren te gaan. Totdat de toenmalige staatssecretaris van Cultuur, Aad Nuis, besloot in te grijpen: het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen zou de helft van de productiekosten – 2,4 miljoen euro – voor de eerste zes films voor haar rekening nemen. De omroepen droegen slechts 680.000 euro bij. Nu, tien jaar later, is de situatie op het gebied van financiering nog steeds niet significant veranderd, maar is er wel jaarlijks een nieuwe lading telefilms op de televisie te bewonderen.

 

Telefilms zijn Nederlandse speelfilms speciaal gemaakt voor televisie, die inspelen op actuele maatschappelijke thema’s. De coproducties van onafhankelijke filmproducenten en de publieke omroep krijgen financiële steun van het Stimuleringsfonds, het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en het Cobofonds. Sinds de start in 1998 zijn 57 Telefilms geproduceerd of uitgezonden. De laatste jaren krijgen telefilms steeds vaker een release in de bioscoop, naast de vaste vertoning op televisie.

 

Het doel van het project was de samenwerking tussen de filmsector en de omroepen een nieuwe impuls te geven. Hierdoor moesten ook de promotie en het imago van dramaproducties van eigen bodem bij het Nederlandse publiek worden verbeterd. Inmiddels zijn Telefilms een begrip geworden. Jaarlijks worden er zes films opgeleverd. Onder andere Suzy Q (1999), Storm in mijn hoofd (2001), Tussenland (2002), Familie (2002), Cloaca (2003), BlueBird (2004), Off Screen (2005), De Uitverkorene (2006), Escort (2006), Het Schnitzelparadijs (2007) en TBS (2008) hebben binnen- en buitenlandse filmprijzen gewonnen.

 

Telefilms 2008
De Telefilms van 2008 worden dit voorjaar uitgezonden op Nederland 3: Skin (do 8 mei, 20.30 uur), Bloedbroeders (do 15 mei, 20.30 uur), De fuik (do 22 mei, 20.30 uur), Wijster (do 29 mei, 20.30 uur), TBS (za 31 mei, 22.00 uur) en Hitte Harara (do 5 juni, 20.30 uur). Op deze site vindt u (minstens) één week voor de vertoning op televisie een recensie van de betreffende film en in sommige gevallen meer achtergrondinformatie over de productie.

 

Skin (2008)
uitzenddatum: 08-05, 20.30 uur, Nederland 3

Nederland, 1979. De gevoelige, vrij wilde Frankie E. (17) heeft geen goede verstandhouding met zijn Joodse vader. Zijn moeder Anna weet het gezin bijeen te houden, totdat blijkt dat zij ernstig ziek is. De relatie tussen vader en zoon komt op scherp te staan.

Recensie
Achtergrond: idee en uitwerking

Bloedbroeders (2008)
uitzenddatum: 15-05, 20.30 uur, Nederland 3

Nederland, jaren zestig. De 16-jarige Simon wil graag in de smaak vallen bij de steenrijke broertjes Arnout en Victor van Riebeeck. Zo komt hij vaak over de vloer op het kapitale landgoed waar Arnout en Victor wonen.

Recensie
Achtergrond: het ware verhaal
Bespreking DVD

De Fuik (2008)
uitzenddatum: 22-05, 20.30 uur, Nederland 3

Uit angst dat de vier dochters uit huis worden geplaatst, raakt vader Groot in paniek en besluit te vluchten. Hij betrekt hierin alleen oudste dochter Simone (16). Zij wil net als haar vader voorkomen dat het gezin uit elkaar valt.

Recensie
Achtergrond: idee en stijlkeuze

Wijster (2008)
uitzenddatum: 29-05, 20.30 uur, Nederland 3

2 december 1975. Susan houdt haar vader (Rob) te lang aan de praat waardoor hij de trein naar zijn werk mist. Later die dag komt ze erachter dat hij in de stoptrein van Groningen naar Zwolle zit die door een groep jonge Molukkers is gekaapt.

Recensie
Achtergrond: valse beloften en trauma’s

TBS (2008)
uitzenddatum: 31-05, 22.00 uur, Nederland 3

Johan zit vast in een TBS-kliniek voor de moord op zijn vader en zusje. Zijn moeder is de enige die zijn onschuld kan bewijzen, maar zij is al jaren niet te bereiken. Als hij binnen de TBS-kliniek wordt overgeplaatst naar de Long Stay-afdeling is voor hem de maat vol.

Recensie (1), Recensie (2)
Achtergrond: de soundtrack
Achtergrond: fascinaties en realisme
Bespreking DVD

Hitte Harara (2008)
uitzenddatum: 05-06, 21.25 uur, Nederland 3

Hartsvriendinnen Raja (Nederlands-Marokkaanse) en Nancy (Nederlandse) gaan met de auto naar Marokko om spullen te kopen voor hun nieuwe henna- en nagelstudio. Onderweg in Marokko worden ze aangereden door Miloud, een Marokkaanse jongen.

Recensie
Achtergrond: Costa 2 en kwaliteit

 

Voor zover bekend zullen van de bovenstaande zes films , Skin, Hitte Harara, Bloedbroeders en TBS een dvd-release krijgen. Of de overige titels ook nog op dvd uitgebracht gaan worden, is nog niet bekend. Voor een actueel overzicht van dvd-releases van Nederlandse films verwijzen we u naar onze  dvd-releaselijst.