web analytics

‘Vakantie, vakantie, vakantie!’

Reacties zijn gesloten

Hoewel het zomerse weer zich nog niet volop laat zien, presenteren we hier alvast een selectie films en filmfragmenten die korte metten maken met de koude en donkere dagen. Op naar zomerse vakantie!

Veel zon, niet veel soeps
Lekker zonnige films zijn niet per definitie kwalitatief hoogstaand. Deze films zijn makkelijk over te slaan, maar bieden wel een prima verlossing uit de somberheid en kou:

– Zomerhitte
Het regiedebuut van Monique van de Ven is niet bijster sterk. Het scenario is matig, en ook de acteerprestaties van Waldemar Torenstra en Sophie Hilbrand laten soms te wensen over. Maar zon, zee, strand en ontblote lijven zijn er in overvloed.

– Costa!/Volle maan
Hetzelfde geldt voor deze twee prenten van Mr. Simpel-Vermaak Johan Nijenhuis. De twee films over wulpse jongeren op vakantie in Spanje zijn vergelijkbaar, dus we nemen ze voor het gemak samen.

Ellendige vakanties
Het kan bloedserieus zijn, of het kan op de hak worden genomen: vakanties die niet zo leuk uitpakken als gepland.

– Filmpje!
Paul de Leeuw speelt anderhalf uur lang zijn typetje Bob de Rooy. Vooral heel erg grof, maar af en toe ook hilarisch. Bob gaat op vakantie en laat zien dat hij niet de ideale buurman is op de camping. ‘Nou, nog een hele leuke morgen verder!’

– Camping
Het Werkteater maakte in 1978 deze komedie, over de donkere zijde van het kamperen. Pijnlijk herkenbaar, maar o zo leuk. Peter Fabers uitroep ‘Vakantie, vakantie, vakantie!’ heeft de cultstatus inmiddels bereikt.

– Spoorloos
De ultieme vakantie-from-hell. Saskia verdwijnt bij een tankstation in Zuid-Frankrijk en wordt niet meer teruggevonden. Jaren later is vriend Rex nog steeds vastberaden te achterhalen wat er met haar is gebeurd. Een ijzersterke thriller met geweldig spel van Gène Bervoets, Johanna ter Steege en Bernard-Pierre Donaddieu. Het onbezorgde begin van de film spreekt boekdelen.

Topfilms
Spoorloos behoort tot de top van de Nederlandse filmgeschiedenis. Hier zijn nog een paar  voorbeelden van zomerse Nederlandse films die je gezien moet hebben:

– Fanfare
De amusante film over twee rivaliserende fanfarekorpsen leverde Bert Haanstra een Gouden Palm-nominatie op. Het oubollige karakter maakt de film alleen maar beter. Weliswaar zwart-wit, maar de zomerse en luchtige sfeer blijft heerlijk in deze klassieker uit 1958. Na Turks Fruit de best bezochte Nederlandse film ooit (2,6 miljoen bezoekers).

– De Noorderlingen
Komedie of drama? Bij Alex van Warmerdam is het altijd lastig te bepalen, maar in De Noorderlingen ligt die scheidslijn venijnig nauw. Burgerlijke beslommeringen in de jaren ’60 wankelen tussen aangrijpend en absurdistisch in een zonnige, maar mistroostige nieuwbouwwijk die wat weg heeft van een westerndorpje. Omdat er ook ijs en sneeuw in voorkomt, nog een tweede aanrader: De laatste Dagen van Emma Blank; zeer zomers en humoristisch.

– Langer Licht
Een geweldig drama met veel onderhuidse spanning. Een boksleraar en zijn zoon kunnen niet goed met elkaar opschieten. Hun getroebleerde persoonlijkheden komen in de lange zomerdagen steeds meer aan het licht. Fenomenale rol van Raymond Thiry en prachtig camerawerk van Lennert Hillege.

3 gedachten over “‘Vakantie, vakantie, vakantie!’

  1. Zomerhitte was niet zo zomers, spruitjes lucht was heel hoog en je ziet de acteurs overal bibberen van de kou.

Reacties zijn gesloten.