web analytics

Vergeten Gouden Kalf-nominaties …

Reacties zijn gesloten

Gisteren en eergisteren werden tijdens de dagelijkse talkshow op het Nederlands Film Festival de nominaties voor de Gouden Kalveren 2013 bekend gemaakt. Neerlands Filmdoek selecteerde drie producties/makers die door de jury abusievelijk zijn vergeten, zonder iets te willen zeggen over de films of makers die in die categorie wél genomineerd zijn.

– Beste televisiedrama: Verzet
Jaarlijks levert de Nederlandse filmwereld prima producties af voor de vaderlandse televisie. Zo ook dit jaar. Met enkele sterke telefilms, One Night Stands en televisieseries was de spoeling ook dit jaar  dik voor elkaar. Wie volgens ons echter ook een nominatie had verdiend, was Rob Lücker voor zijn hilarische Verzet. Deze parodie op alles wat de Tweede Wereldoorlog naar Nederland bracht, mag tot een van de beste One Night Stands ooit worden gerekend en had een nominatie – tevens vanwege de frisheid en gedurfdheid van het anders tamelijk brave en artistiek verantwoorde project – zeker verdiend.

– Beste documentaire: Nieuwe Tieten
Sacha Polak liet zichzelf de afgelopen jaren nadrukkelijk volgen bij haar eigen zoektocht naar hoe ze om moest gaan met het feit dat ze draagster is van het erfelijke kanker-gen BRCA1. Moest ze haar borsten preventief laten verwijderen of niet? Welke opties zijn er en wat houden ze in? En wat betekent dit alles voor haar kinderwens? De documentaire mag dan wel straight-forward van (visuele) opzet zijn, aangrijpend, openhartig en belangrijk is hij zeker.

– Beste camera: Lennert Hillege
Hoewel Lennert Hillege in 2009 genomineerd werd voor een Kalf, en in 2010 zelfs eentje won, lijkt hij nog steeds te worden onderschat door de jury’s van het Nederlands Film Festival. Vrijwel elke film die Hillege draait is een lust voor het oog, en zo ook De Wederopstanding van een Klootzak (regie: Guido van Driel). Laten we hopen dat Hillege snel nog een keer beloond wordt voor al het fraaie werk dat hij tot nu toe heeft verricht voor de vaderlandse cinema.