web analytics

Vooruitblik: Nederlands Filmfestival 2007

Reacties zijn gesloten

Van 26 september tot en met 6 oktober vindt in Utrecht het 27e Nederlands Filmfestival plaats. Ook dit jaar staan er weer veel verschillende films, specials en retrospectieven op het programma. Zo gaan ondermeer Duska en Waar is het Paard van Sinterklaas? in wereldpremière op het festival, is er speciale aandacht voor de Vlaamse film, voor de in februari overleden regisseur Fons Rademakers en zijn er retrospectieven rondom producent Burny Bos en de onlangs gepresenteerde canon van de Nederlandse Film. Vanaf woensdag is Utrecht elf dagen lang in de ban van de Nederlandse film en worden er non-stop films gedraaid. In dit artikel volgt een algemene vooruitblik, met daarin een globaal overzicht van het programma. Tevens zullen we de komende periode dagelijks in de rubriek ‘de dag van morgen’ een overzicht geven van de – volgens ons – interessante en leuke events en must-see films die de dag na het publiceren van het artikel op het programma staan. Een overzicht van het complete programma dat het Nederlands filmfestival dit jaar biedt, vindt u via de link onderaan deze pagina.

Hoofdprogramma
Woensdagavond om 18.45 uur is het weer zover: het Nederlands Filmfestival gaat in de Stadsschouwburg van Utrecht van start. Als openingsfilm fungeert dit keer Jos Stellings eerste film sinds No Trains No Planes (1999), Duska. Deze tragikomische speelfilm beleeft tevens haar wereldpremière in Utrecht. Jos Stelling – in 1981 de oorspronkelijke initiatiefnemer van het Nederlands Filmfestival – maakte eerder succesvolle films als De Wisselwachter en De Illusionist

Vanzelfsprekend dingt Duska mee naar de Grote Prijs voor de Nederlandse Film, de Gouden Kalveren. De film is één van de 195 producties uit het hoofdprogramma, waarvan bijna tachtig hun première beleven. Het hoofdprogramma bestaat uit lange speelfilms, documentaires, korte films en televisiefilms die sinds het vorige festival gereed zijn gekomen. Het hoofdprogramma is onderverdeeld in drie sectoren: de Gouden Kalf Competitie, de Debuutcompetitie en Panorama. De films uit het hoofdprogramma zullen allemaal te zien zijn op het festival, her en der verspreid over de bioscopen te Utrecht. De slotfilm, Nightwatching van Peter Greenaway, wordt op 4 oktober gepresenteerd. In tegenstelling tot de voorgaande jaren sluit het festival niet af op de vrijdag, maar op zaterdag 6 oktober met het Gala van de Nederlandse Film. Op dit gala zullen de Kalveren worden uitgereikt.  

De jury van de Gouden Kalf Competitie bestaat dit jaar uit: André van Duren, Pieter Fleury, Ronald Giphart, Brigit Hillenius, Jannie Langbroek, Reinier Selen en Paula van der Oest. Naast de Gouden Kalveren worden ook de KPN Publieksprijs en de Prijs van de Nederlandse filmjournalistiek uitgereikt. De nominaties voor de Gouden Kalveren worden op dinsdag 2 oktober bekendgemaakt in de dagelijkse talkshow van Matthijs van Nieuwkerk. 

Uitzicht: Studentenfilms
Net als in de voorgaande jaren, worden ook dit jaar de nieuwste studentenfilms op het festival gepresenteerd. Dit jaar worden er onder andere eindexamenfilms vertoond van studenten van de Nederlandse Film en Televisie Academie, de Gerrit Rietveld Academie, de Willem de Kooning Academie en de Academie voor Beeldende Kunsten. De Nederlandse kring van filmjournalisten zal de beste film van de Nederlandse Film en Televisie Academie bekronen met een Tuschinski Award. Een speciaal samengestelde jury zal daarnaast een Talent & Pro Award uitreiken aan de beste film van de overige academies en opleidingen. De hele week zullen de films te zien zijn in het Louis Hartlooper complex.Op vrijdag 28 september vind er zelfs een ‘studentenmarathon’ plaats, waarbij vanaf 10.00 uur films vertoond worden en de makers in gesprek gaan met filmexperts. De nominaties worden op de eerste dag van het festival bekend gemaakt.

Uitzicht: Foreign Affairs
In dit deel van het programma presenteert het festival premières van buitenlandse films, waarin Nederlandse regisseurs, acteurs, actrices of crewleden een groot aandeel hebben gehad. Dit jaar zijn dat Control, van de Nederlandse fotograaf Anton Corbijn, over het leven van Ian Curtis, Does it Hurt?, van regisseuse Aneta Lesnikovska, met camerawerk van Lennert Hillege, en tot slot de Duitse film Vivere. De film werd in Rotterdam opgenomen en er zijn onder andere rollen voor Tygo Gernandt en Egbert-Jan Weeber.

Uitzicht: Vlaamse Film
Een ander jaarlijks terugkerend onderdeel van het programma is het Vlaams panorama. Naast een overzicht van de Nederlandse filmproducties van het afgelopen jaar, vertoont het festival jaarlijks een aantal Nederlandstalige producties uit België. Twee lange speelfilms zullen worden vertoont: Ben X, de reeds veelgeprezen film van Nic Balthazar, en Man zkt. Vrouw van Miel van Hoogenbemt, met de altijd imponerende Jan Decleir. Daarnaast zullen er nog zes korte Vlaamse producties worden vertoond, die allen hun première beleven op het Nederlands Filmfestival.

Uitzicht: Nederlands Online Film Festival
Met de opkomst van internet ontkwam ook het Nederlands Filmfestival er niet aan: een interactieve omgeving waarin films gepresenteerd konden worden. Na het grote succes vorig jaar is er ook dit jaar een Nederlands Online Film Fesitval. In dit virtuele festival worden korte films vertoond – maximale lengte dertig minuten – in de categorieën drama, documentaire, experimenteel, animatie en interactief. Meer informatie en alle titels vindt u op noff.nl.

Retrospectief Gast van het jaar: Burny Bos
Zoals elk jaar is er veel aandacht voor belangrijke personen uit de (geschiedenis van de) Nederlandse filmwereld. Dit jaar is de gast van het jaar Burny Bos. Het festival wil door middel van een uitgebreid programma een ode brengen aan één van Nederlands meest succesvolle producenten. Met zijn productiemaatschappij BosBros. heeft hij zowel nationale als internationale successen geboekt. Enkele bekende titels zijn Mijn Vader woont in Rio, Het Zakmes en Minoes. Tijdens het festival worden enkele films en televisieproducties van BosBors. vertoont. In talkshows en gesprekken vertelt Bos over zijn carrière, werk en ambities. Ook wordt tijdens het festival zijn verhaal ‘Een trui voor Saar’ (1986) verfilmd. Bos zal deze verfilming begeleiden. In de dagelijkse talkshows zijn de vorderingen te volgen. De nieuwste BosBros. productie Waar is het Paard van Sinterklaas? zal tenslotte haar première beleven op het festival.

Retrospectief: Bert Haanstra
Twee weken geleden werd Bert Haanstra geëerd met een dvd-box met daarin zijn complete oeuvre. Begin dit jaar schonken zijn zoons Jurre en Rimko het complete beeldarchief van hun vader aan het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Dit instituut restaureerde vervolgens de prints en houdt ze sindsdien in beheer. Naast de dvd-box brengt ook het Nederlands filmfestival een ode aan één van de belangrijkste Nederlandse regisseurs van na de Tweede Wereldoorlog. In 1958 won hij als eerste Nederlander een Oscar voor zijn korte film Glas. Zijn film Fanfare (1958) werd onlangs opgenomen in het Canon van de Nederlandse Film. Haanstra overleed in 1997. Nu, tien jaar later, zijn op het filmfestival, in filmtheaters in Overijssel en bij Beeld en Geluid de recent gerestaureerde films uit zijn oeuvre te bekijken. Het programma werd samengesteld in overleg met Jurre en Rimko Haanstra. Meer informatie over het Bert Haanstra filmfestival vindt u hier.

Retrospectief: in the picture – comedy
De Nederlandse filmwereld wordt nog wel eens verweten te eenzijdig te zijn. Te veel drama en te weinig suspense, mysterie en … komedie. Door de komedie centraal te stellen in een onderdeel van het programma, wil het filmfestival de mensen niet alleen laten lachen, maar ook laten zien dat er in de Nederlandse filmgeschiedenis weldegelijk veel komedies zijn gemaakt. Zeker de laatste jaren worden er steeds meer komedies gemaakt. Een selectie Nederlandse komedies, waaronder Schatjes, Abel en De Schoorsteenveger, zal op het festival worden vertoond. Daarnaast vinden er ook een aantal speciale comedy-events plaats. Zo gaat comedyscriptschrijver Robert Alberdingk Thijm een masterclass comedyschrijven geven, gaan een aantal stand-upcomedians onder het motto “Oh buurman, wat doet u nu?” op zoek naar pakkende one-liners, worden er lezingen gehouden en nog veel meer! 

Retrospectief: De Keuze van …
Ook dit jaar zullen een aantal personen die een bijzondere band hebben met de Nederlandse film hun favoriete productie van eigen bodem presenteren. Na afloop van de vertoning praat deze persoon vervolgens over de film met het publiek en de makers. Dit jaar hebben zes cabaretiers een keuze gemaakt:
– 27 september: Thomas Acda – Het Stenen Vlot.
– 30 september: Viggo Waas – Wilde Mossels.
–   1 oktober: Peter Heerschop – Abel.
–   2 oktober: Vincent Bijlo – Familie.
–   3 oktober: Martin van Waardenburg – Van God Los.
–   4 oktober: Sanne Wallis de Vries – De Dream.

De vertoningen vinden op de aangegeven data steeds plaats om 19.30 uur, in Rembrandt 2.

Retrospectief: Canon van de Nederlandse Film
Op 11 september presenteerde het festival de Canon van de Nederlandse Film. Deze canon bestaat uit zestien films die van grote betekenis zijn voor de Nederlandse filmcultuur en die de veelzijdigheid van de Nederlandse film weerspiegelen. De lijst werd samengesteld door een commissie onder leiding van Jeltje van Nieuwenhoven. Tijdens het filmfestival zullen een aantal titels uit de lijst worden vertoond en zal er in de talkshows over gediscussieerd worden.

Re:Visie 2007
Door middel van het Re:Visie programma besteedt het festival zoals elk jaar aandacht aan de verschuivende grenzen van filmkunst en kunstfilm, ‘conventionele’ en ‘onconventionele’ films, films die als kunst worden beschouwd en films die als formulewerkje worden gezien. Het programma bestaat uit drie onderdelen. In het eerste onderdeel wordt speciale aandacht geschonken aan de Nederlandse kunstenaars en filmmakers Quirine Racké en Helena Muskens. Het festival vertoont een deel van hun oeuvre en presenteert een masterclass onder leiding van het duo. Ook het kunstenaarsduo Paul en Menno de Nooijer wordt in het zonnetje gezet. Tot slot worden er video-installaties in filmtheater ’t Hoogt geplaatst en wordt er op de gevel van de stadsschouwburg een installatie van Sami Kallinen geprojecteerd. In het festivalpaviljoen staat een authentieke Wurlitzer jukebox die is omgebouwd tot videojukebox, met kort werk van verschillende Nederlandse kunstenaars en filmmakers.

Educatieprogramma
Kinder- en familiefilms worden er in Nederland volop gemaakt. Rondom deze films heeft het festival een tweeledig programma bedacht, waardoor kinderen van basisscholen en leerlingen van het voortgezet onderwijs in aanraking komen met de Nederlandse film. Speciaal voor leerlingen van de basisscholen is er de zogenaamde kidsbios, waarin leuke en spannende Nederlandse films klassikaal worden vertoond. Onder andere te zien zijn Waar is het Paard van Sinterklaas?, Zoop in Zuid-Amerika, Afblijven en Minoes. Voor de wat oudere leerlingen – die van het voortgezet onderwijs – is er het jongerenprogramma, waarin films worden vertoond en er diverse workshops zijn. De films die worden vertoond variëren van ’n Beetje Verliefd tot Alleman en van Blind tot Kruistocht in Spijkerbroek.

Specials
Tot slot zijn er ook nog de jaarlijkse specials. Dit jaar is er speciale aandacht voor de Amateurfilm. De afgelopen jaren worden amateurfilms steeds meer gezien als zijnde cultureel erfgoed. Met de opkomst van videoplatforms op internet en de camera’s in mobiele telefoons, lijkt er een nieuwe vorm van ‘amateurfilmen’ te ontstaan. Op het festival zijn vertoningen van amateurfilms uit het heden en verleden, er is een forumdiscussie en een feestelijke vertoning van een collage van korte amateurfilms met live muziek door studenten van de Hogeschool voor Kunsten te Utrecht. Daarnaast zijn er nog diverse andere specials. Zo brengt Hans Beerekamp met zijn jaarlijks terugkerende ‘Het Schimmenrijk NL’ een hommage aan dit jaar overleden Nederlandse filmmensen, is er een vakspecial over ‘productie’ en zijn er de diverse talkshows en discussieprogramma’s.

Fons Rademakers
Op 22 februari van dit jaar overleed de – volgens velen – pionier van de Nederlandse film: Fons Rademakers. De regisseur gaat de geschiedenis in als de eerste regisseur die voor Nederland een Oscarnominatie in de categorie Beste niet-Engelstalige film binnenhaalde – met zijn debuutfilm Dorp aan de Rivier (1958) – en tevens de eerste was die een dergelijke nominatie wist te verzilveren, met De Aanslag (1986). Rademakers’ film Als Twee Druppels Water (1963) werd onlangs opgenomen in de Canon van de Nederlandse Film. Het festival brengt een hommage aan Rademakers door middel van een vertoning van deze film.

Voor een compleet programma-overzicht en de mogelijkheid kaarten te bestellen kunt u terecht op de site van het Nederlands Filmfestival: filmfestival.nl.

Reacties zijn gesloten.