web analytics

Bikkel; Bart de Graaff's eredocument

Reacties zijn gesloten

Afgelopen dinsdag haalde ik met wat vrienden herinneringen op aan grappige cabaret- en televisieshows van weleer. Legendarische sketches uit shows van Bert Visscher, Hans Teeuwen en Toon Hermans wisselden elkaar in rap tempo af. Natuurlijk ontbrak ook Bart de Graaff niet; de ‘kleine grote’. 

 

Toen ik later de laptop aanzette en op Youtube op zoek ging naar de beelden bij de aangehaalde fragmenten, stuitte ik op nog meer hilarische en memorabele stukjes televisie. Hoewel geheel anders van opzet – geen zuiver cabaret – bleef ik hangen bij Bart de Graaff, die met zijn eigenzinnige en vaak provocerende programma’s en omroep (BNN) de harten van vele Nederlanders veroverde.

 

Op jonge leeftijd al genoot ik van het kinderprogramma B.O.O.S., dat Bart voor Veronica presenteerde. Ondanks het feit dat hij toen al éénentwintig jaar was, zag hij eruit als een jochie van twaalf; een ondeugend en over-actief jochie. De energie die hij in die show liet zien, heeft hij tot aan zijn dood nooit verloren en is van groot belang geweest voor al datgene wat Bart in zijn korte, maar krachtige leven bereikt heeft.

 

Persiflages op ‘De Teletubbies’, ‘Te land, ter zee en in de lucht’ en ‘Bartje’ bezorgden me meer dan eens avonden van plezier, evenals originele programma’s en sketches zoals ‘Waar kan ik je ’s nachts voor wakker maken’, ‘De Stalkshow’ en ‘Het Debielenjournaal’. Vorig jaar eerde BNN Bart met een aantal programma’s, dit jaar eert de omroep de kleine grote man met een documentaire. Onder de titel Bikkel wordt de kijker vanaf 4 september een blik gegund in het leven van Bart. Tijdens de zoektocht naar fragmenten van en over Bart de Graaff, stuitte ik reeds op een scène uit de film – online gezet door de producent – welke ik u niet wil onthouden. 

 

 

 

Ter ere van het 10-jarig bestaan van Bart’s Neverending Network, eert BNN Bart met het filmportret Bikkel. De documentaire over het turbulente leven van BNN-presentator en oprichter Bart de Graaff is geregisseerd door Leo de Boer en geproduceerd door Pieter van Huystee Film.

 

Bart de Graaff overleed op 25 mei 2002 op 35-jarige leeftijd. In dat korte leven wist hij heel veel voor elkaar te boksen maar haalde hij bij sommigen ook het bloed onder de nagels vandaan. Wat in 1996 als een grap leek te beginnen in het Veronica-programma Bart’s News Network, bleek al snel keiharde realiteit: Bart begon zijn eigen omroep BNN en met een ongekende nationale ledenwerfcampagne brak hij met 60.000 leden voor het eerst in 23 jaar het publieke bestel open.

 

In Bikkel richt Bart zich rechtstreeks tot de kijker. In een speciale audiotrack samengesteld uit alle interviews die hij ooit gaf, vertelt Bart over zijn leven. Hoe zijn chronische nierziekte hem iedere keer weer in het ziekenhuis deed belanden en een normale carrière in de zaak van zijn vader onmogelijk maakte. Maar ook hoe hij die tegenslagen wist te overwinnen met zijn humor en ongekende doorzettingsvermogen. Daarnaast komen de mensen aan het woord die met en voor Bart leefden: zijn moeder Marjan, z’n zus Mirjam maar ook z’n grote liefde Valerie. Zij hadden vaak méér zorgen om Bart dan Bart zelf en worstelen nog steeds met het gemis van deze bikkel.

 

Cinema Delicatessen brengt Bikkel vanaf 4 september in de Nederlandse bioscoop.

Reacties zijn gesloten.