web analytics

Column: College Tour met Holleeder maakt deel plot De Heineken Ontvoering twijfelachtig

Reacties zijn gesloten

Gek dat geen enkele omroep gisteravond De Heineken Ontvoering op het programma had staan. Als je op het laatste moment een elfstedentochtfilm kunt uitzenden, moet zoiets ook een eitje zijn. Of durfde niemand het aan?

Ik weet het, De Heineken Ontvoering is alleen losjes gebaseerd op de werkelijkheid, zozeer zelfs dat de hoofdpersoon niet eens Willem heet. Toch heb ik, Holleeder-leek die ik ben, één aspect uit de film altijd klakkeloos voor waar aangenomen. In mijn herinnering (en volgens Wikipedia) ontvoert ‘Rem’ juist Freddy Heineken, omdat hij hem verantwoordelijk acht voor het drinkgedrag van zijn vader. Diens werkgever, Heineken, heeft hem ontslagen wegens alcoholisme, terwijl hij volgens de ongeschreven regels van het bedrijf gedwongen werd om met de jongens mee te drinken.

Daar spreekt een zekere genegenheid uit. De ontvoering van Freddy Heineken als wraak voor het lot van vader Holleeder. Het geeft de misdaad een heroïsch tintje, in de ogen van een jonge desperado tenminste. Daar had ik hem nou wel een vraag over willen stellen, als ik student in die zaal was geweest. (En dan niet zo: ‘Je hebt een vrrrrreselijke misdaad begaan. Was dat om je vaderrrrr te wrrrrreken? Denk je soms dat het dan wel ok is, of zooo?’)

Maar eigenlijk gaf Holleeder het antwoord al toen hij zijn vader in één woord samenvatte: “verschrikkelijk”. Op zijn vijftiende liep Holleeder weg van huis. Op zijn achttiende keerde hij kortstondig terug, om zijn vader in elkaar te rammen. Hoewel zijn vader hem en zijn moeder jarenlang had mishandeld, belde deze daarop de politie. Leuke pa.

Twan Huys en de studenten probeerden een link te leggen tussen Holleeders jeugd en zijn misdaadcarrière. De film doet hetzelfde, maar dan omgekeerd. De suggestie dat hij juist voor die verschrikkelijke man deed wat hij heeft gedaan, moet Holleeder absurd zijn voorgekomen. Was dat de werkelijke reden dat hij De Heineken Ontvoering wilde laten verbieden?