web analytics

Column; 'Concurrentie'

Reacties zijn gesloten

Da’s even schrikken. Ben je even een weekendje weg uit de bruisende hoofdstad van ons land – weer even ruiken hoe frisse lucht ruikt en zien hoe meer dan drie bomen bij elkaar er uitzien – zie ik opeens dat er kerstverlichting is opgehangen. ’s Avonds fietsen van gracht naar gracht is al mooi – zeker met een ‘Monique van de Ven in Turks Fruit’-achtige jonge vrouw die met haar hoofd tegen jouw rug achterop zit –, maar de stad wordt net dat beetje meer sfeervol bij het aanzicht van de lange slierten blauwe, witte en gele lichten die tussen de huizen gespannen zijn. De kerstverlichting is elke jaar één van de weinige dingen die mij doen vergeten dat ik door hagel, sneeuw en onweer aan het fietsen ben, dat ik om de vijf meter kan worden aangereden door een taxi en dat ik bij elk stoplicht – groen of niet – altijd moet uitkijken voor toeristen.

 

 

Toch een kleine kanttekening: het is wel wat vroeg voor deze kerstverlichting. Maar kerst kan natuurlijk niet achterblijven bij Sinterklaas. Waar eind september al de pepernoten in de winkels liggen – ik heb me tot vorige week kunnen weerhouden niet een zakje te kopen – dient de concurrentie aan te worden gegaan door Kerstmis en hangen de lichten nu al in de stad. Maar van mij hoeft het niet; kerstverlichting hoort bij kerstmis; pepernoten bij sinterklaas. Hooguit wil ik deze dingen een week van te voren zien en proeven. Want wat gaat er gebeuren als de kerstman en sinterklaas elkaar proberen weg te concurreren? In maart alweer pepernoten en in april ‘gezellig’ kerstverlichting? Weg zijn dan de unieke momenten van ‘de eerste pepernoot van het jaar’ en het idee dat kerstmis er nu écht aan zit te komen.

 

Een soortgelijk uniek moment beleefde ik ook tijdens de eerste viewing van Alles is Liefde vorig jaar. Ik mag aannemen dat iedereen weet dat deze film eindigt met sneeuw (en kerstverlichting!). Maar waar die miljoen Nederlanders de film bekeken op het juiste momen (rond de pepernoten en kerstverlichting) zag ik hem al in augustus. Zodoende kwam ik na 20 minuten sneeuw buiten, waar de felle zon scheen en het 25 graden was. Weg Sinterklaas gevoel. Gelukkig dat de film zo goed was. Maar kan er voortaan even rekening worden gehouden met het weer?