web analytics

Column: Op zoek naar de beste Nederlandse wc-scènes

Reacties zijn gesloten

Prachtig, en bij tijd en wijle zeer onsmakelijk, deze ruim elf minuten durende verzameling cinematografische toiletbezoeken. Werkelijk iedere handeling die een scenarioschrijver op een w.c. kan situeren, blijkt inmiddels een cliché.

De Nederlandse film komt er met één (1) scène uit ‘Soldaat van Oranje’ bekaaid van af. Het kan niet anders of ook onze scriptschrijvers laten graag een romantisch moment of een schietpartij afspelen op een openbaar toilet. Het contrast, weet je wel. Waarom schiet me dan geen enkele grootse scène te binnen?

Een zoektochtje op internet levert een paar beelden uit recente Nederlandse films op:

1) Carice van Houten wijst Jeroen Spitzenberger af met een typerend ‘Duh’ vanaf het toilet in ‘Alles is liefde’.

2) Ober Alex van Warmedam verliest in ‘Ober’ een biefstuk onder de deur van het toilet en vraagt zijn collega, die zich daarachter heeft verschanst, of hij het ding een duwtje kan geven, zodat hij het alsnog kan serveren.

3) Rutger Hauger probeert als Freddy Heineken in ‘De Heineken Ontvoering’ zijn ontvoerder om te kopen. Die reageert door Rutgers hoofd in een toiletpot te duwen (het ontbreekt er nog maar net aan dat Hauer uitroept ‘Het moet daar ergens zijn. Laat me nog ’s kijken.’)

En ten slotte raakte ik benieuwd naar de korte film ‘Toilet Out Of Order‘ van Miron Bilski, die zich in zijn geheel afspeelt op een toilet.

Wie heeft er andere suggesties?

5 gedachten over “Column: Op zoek naar de beste Nederlandse wc-scènes

 1. Ik heb de film nog niet gezien, maar wat ik ervan las schijnen er in Tirza betrekkelijk veel wc-scènes te zitten.
  En in De Avonden een man die dronken op het toilet gaat zitten.

 2. – Zwartboek: scène waarin Carice overgeeft na haar flashback, scène waarin ze haar voeten schoonmaakt in het toilet nadat ze het luik heeft open gezet.
  – Turks Fruit: rode bietjes!

 3. De korte film Liefde, dood & luchtgitaar met Elise Schaap in de hoofdrol speelt zich vrijwel geheel op het toilet af.

 4. @ Kappeuter: Klopt! Ik moest vrij diep graven in mijn geheugen, maar toen zag ik Gijs Scholten van Aschat op de plee zijn ontslagbrief zitten lezen. Ik herinner me niet of hij er ook daadwerkelijk zijn billen mee afveegt.

  @ Aron: Jaaaa, tuurlijk! Rode bietjes is misschien wel dé wc-klassieker van Nederland. Dank!

  @ Erik: Dat is al de tweede dan. Een genre op zich!

 5. Herinner me ook nog iets uit Het Zakmes, Olivier Tuinier die daar met de broek op de enkels de krant – die bijna groter is dan hijzelf – leest …

Reacties zijn gesloten.