web analytics

Column: tv-tip 13 september: Anton Corbijn Inside Out

Reacties zijn gesloten

Het was een beetje flauw van me om erop te wijzen dat elke keer hetzelfde rijtje BM-ers (Beroemde Muzikanten) uit de hoge hoed wordt getrokken als er een documentaire over Anton Corbijn in de maak is. Sommige mensen genieten daar nu eenmaal van: één van ons, kaaskoppen, is matties met Bono!

Toch is ‘Anton Corbijn Inside Out’ juist zo bijzonder, omdat maakster Klaartje Quirijns voorbij Corbijns adressenboekje kijkt. Ze portretteert een man die zo langzamerhand durft te geloven dat hij inderdaad wel wat kan, maar die goed niet weet wat de volgende stap moet zijn. Corbijn was nooit een studiofotograaf, maar lijkt inmiddels alle andere grenzen wel bereikt te hebben. Dus komt er toch maar een studio. Er moet doorgewerkt worden, ook als hij niet weet hoe. Het is zo te zien terecht dat de geportretteerde familieleden zich grote zorgen maken over zijn  werkdrang.

Goede discussies heb ik erover gehad. ‘Van sommige ‘sterren’ hoef ik gewoon niet te weten of ze een gehaktstaaf eten op een tankstation,’ zegt een vriend, die Quirijns methode voyeuristisch vindt. Ik noem het integer, ook omdat ze zo lang met hem optrok. Het is toch ook de taak van de documentairemaker om méér van het onderwerp te laten zien dan wat je al tien keer hebt zien langskomen (ik noem een Bono)?

Oordeel zelf.

Vanavond Ned 2, 22.55 uur in Holland Doc: Anton Corbijn Inside Out