web analytics

Duimen voor Tirza

Reacties zijn gesloten

Het was wat vorig jaar. Terwijl er al ver van tevoren werd verwacht dat Oorlogswinter de Nederlandse Oscarinzending zou worden, leek de opnieuw gemonteerde versie van Wit Licht lange tijd de keuze te zijn. Nadat deze uiteindelijk toch niet door de reglementen van de Academy heen kwam, mocht Koolhovens oorlogsdrama op de valreep nog meedingen. Net als Zwartboek kwam Oorlogswinter tot de shortlist met de laatste negen films, maar helaas niet bij de daadwerkelijke vijf nominaties.

Na het fiasco met Wit Licht kent de Nederlandse selectiecommissie inmiddels de regels door en door. Een van die regels is dat de Academy alleen films accepteert waarin voor het overgrote deel een andere taal dan Engels wordt gesproken. Dat betekent dat er wederom een Nederlandse film die voor Cannes werd geselecteerd niet kan worden ingestuurd. Het uitstekende R U There van David Verbeek mag vanwege de strenge regels net als Wit Licht niet meedoen.

Uit een voorselectie van dertien films is nu Tirza uitgekozen om ons land te vertegenwoordigen. Gezien de andere films in de selectie hoeft er geen ophef te ontstaan over die keuze. De verfilming van Arnon Grunbergs bestseller behoort samen met Joy en Win/Win tot de beste films die in het rijtje stonden. Of dat de doorslag geeft is natuurlijk maar de vraag.

Het is altijd afwachten wat andere landen insturen. De bekendmakingen van de verschillende inzendingen zullen rond deze tijd langzaam binnenstromen. Vorig jaar waren de uiteindelijke genomineerden simpelweg allemaal beter dan Oorlogswinter. Daarnaast komt het ook nog wel eens voor dat de Academy onvoorspelbare en dubieuze winnaars aanwijst. Een recent voorbeeld is Okuribito, de Japanse winnaar uit 2008. Een film van een bedenkelijk niveau die een aantal toppers versloeg.

Er valt weinig peil te trekken op wat de Oscarcommissie aantrekt. Kenners die er een systeem in zien, moeten toch toegeven dat er altijd genoeg uitzonderingen te vinden zijn. Wellicht geeft de beste campagne op het juiste moment de doorslag. Duimen voor Tirza doen we hoe dan ook.

Wil je alles weten over Nederland en de Oscars? Klik dan hier!

2 gedachten over “Duimen voor Tirza

  1. Ben benieuwd. Had zelf ook nog niet alle kandidaten gezien, maar dacht al dat het tussen deze of Komt een vrouw bij de dokter zou gaan.

Reacties zijn gesloten.