web analytics

Het Leven uit een Dag – de eerste beelden

Reacties zijn gesloten

Een film maken over de essentie van liefde blijft lastig. Maak het maar eens voelbaar, zo’n abstracte en persoonlijke, maar tegelijkertijd universele emotie. Regisseur Mark de Cloe tracht sinds enkele jaren op poëtische wijze liefde tot leven te wekken in een cinematografische context. Met Boy meets Girl Stories – 34 dichterlijke, filmische verbeeldingen van gedachten en gevoelens die je hebt als je verliefd bent – legde hij de basis voor zijn nieuwe speelfilm Het Leven uit een Dag, welke 3 september in première gaat. Wat doe je wanneer het leven maar één dag duurt, elke handeling eenmalig is en dus ook de liefdesdaad maar één keer bedreven kan worden?

  

 

 

First touch
… je geniet intens van elk moment, neemt elk detail in je op en probeert optimaal te genieten van deze ultieme ervaring. De schoonheid van elke beleving, van elk ‘ding’, wordt in haar diepste wezen waargenomen en beleefd. Wie herinnert zich niet hoe het als kind was om, aan vaders hand, voor de eerste keer naar een groot voetbalstadion te gaan om het Nederlands elftal te aanschouwen? Twintig jaar later en flink wat wedstrijden verder is die écht sprankelende ervaring, dat pure, magische gevoel, weggeëbd, of in ieder geval een stuk minder.

 

Met liefde en de liefdesdaad is dit anders, zult u nu zeggen. Die kunnen namelijk beter worden, elkaar overtreffen. Maar uitgaande van het uitgangspunt van Het Leven uit een Dag, dat elke ervaring maar één keer beleefd kan worden, blijven we steken bij het het zo romantische idee van the one and only en the love of your life. Dit ultieme liefdesgevoel, wat ieder mens (onbewust) nastreeft, zou dan het hoogst haalbare moeten zijn. En die ene ultieme vrijpartij met ‘de ware’ niet te overtreffen. De eerste blik naar elkaar, liefde op het eerste gezicht, the first toch: op deze momenten lijkt alles om je heen stil te staan, maar in werkelijkheid lopen de tijd en het leven door. 

 

Deze, en nog veel meer gevoelens die met liefde gepaard gaan – verdriet, wanhoop, gelijktijdigheid en verzoening – worden door De Cloe in Het Leven uit een Dag wonderbaarlijk knap gevangen. Een film maken over liefde gebeurt meer dan eens; een film maken over de essentie en onbeschrijflijke gevoelens ervan eigenlijk zelden. Dat De Cloe er met Het Leven uit een Dag ook nog in slaagt deze essentie voelbaar te maken, maakt de film tot een intense belevenis.

 

Aangezien de film pas op 3 september in première gaat zal ik nog niet al te veel verklappen, maar hieronder volgen alvast enkele beelden uit de film. Hoewel ze in de context van de film beter tot hun recht komen, wil ik ze u niet onthouden. De Cloe weet in zijn nieuwe film niet alleen de essentie van de liefde en het leven te vangen, maar ook de essentie van film; hij maakt van het grote iets kleins en het kleine groot(s).

 

Filmclip #1

  

 

 

Filmclip #2

  

 

 

Trailer

 

  

Soundtrack

 

 

Het Leven uit een Dag is vanaf 3 september in de Nederlandse bioscopen te zien.


4 gedachten over “Het Leven uit een Dag – de eerste beelden

  1. Verhaal van ‘Het Leven uit een Dag’ is natuurlijk interessant, maar ik twijfel nog enorm over de cast. De lead komt toch al harkerig over in de trailer.

  2. Matthijs van de Sande B. is op dit moment één van de grootste talenten die er in Nederland rond loopt. Hij heeft iets mysterieus én iets spannends over zich, waardoor je als kijker continue benieuwd blijft.

  3. Voor het eerst dat ik straaljagers zie in een Nederlandse film. Leuk dat de Luchtmacht daar aan mee wilde werken.

Reacties zijn gesloten.