web analytics

Terugblik 2009 – Matthijs Bockting

Reacties zijn gesloten

Om positief het nieuwe jaar in te gaan heeft redacteur Matthijs Bockting besloten een lijstje met slechte films achterwege te laten.

Top 5
5. De Indiaan
Nederland heeft zich de afgelopen jaren weten te profileren als kinderfilmland en ook dit jaar wisten enkele leuke – en ook minder leuke – films de bioscopen te bereiken. De Indiaan is een vrolijke en vooral luchtige film die op een eenvoudige, doch effectieve manier adoptie behandelt. Vooral Hans Dagelet is een genot om naar te kijken, een opa zoals we ons die allemaal wensen.

4.Kan door Huid heen
Een film die buiten enkele technische aspecten voor een groot gedeelte gemaakt wordt door actrice Rifka Lodeizen, die dit jaar eindelijk het harde werken met een Gouden Kalf beloond zag worden. Intens, intrigerend en indringend.

3. Oogverblindend
Beroepsprovocateur Cyrus Frisch lijkt wat milder in zijn aanpak te zijn geworden, waardoor zijn uiteindelijke doel beter lijkt te werken: op een meer positieve manier de kijker weten te emotioneren. En een filmmaker die een telefoongesprek spannend weet te houden, verdient sowieso al een pluim.

2. Stella’s Oorlog
Stella’s Oorlog kan gezien worden als een snelle film, aangezien we op moment van schrijven nog steeds troepen in Afghanistan en Irak hebben zitten. Stella’s Oorlog legt dan ook op een pijnlijke en doeltreffende manier bloot wat er allemaal zou kunnen gebeuren en wat wellicht al gebeurd is. De revelatie van de film is Thijs Römer, nimmer huilde een man dit jaar zo als Römer in Stella’s Oorlog.

1. Alles Stroomt
Debuteren met een film als Alles Stroomt voorspelt veel goeds voor regisseur Danyael Sugawara in de toekomst. Een prachtig portret over de relatie tussen moeder en zoon, waarbij menigeen het niet droog hield en tijdens de aftiteling vlug de zaal uitrende om eindelijk weer eens met hun eigen moeder te bellen.