web analytics

Voorspellingen Kalveren 2010

Reacties zijn gesloten

Afgelopen dinsdag werden op het Nederlands Film Festival de nominaties voor de Gouden Kalveren bekend gemaakt. Vanavond om 20.00 start het Gala van de Nederlandse Film, waarbij de beeldjes worden uitgereikt. Wat zijn onze voorspellingen?

Beste Lange Speelfilm

Nominaties:

1.      Joy

2.      Komt een Vrouw bij de Dokter

3.      Lang & Gelukkig

Joy. Mijke de Jong regisseerde voor de derde keer een film over een meisje dat is afgezonderd van haar omgeving en het in haar eentje moet doen. Joy vertoont gelijkenissen met Bluebird en Het Zusje van Katia, maar overtreft haar voorgangers. Benauwend, aangrijpend en fantastisch gespeeld.

Beste Regie

Nominaties:

1.      Mijke de Jong voor Joy

2.      David Verbeek voor R U There

3.      Rudolf van den Berg voor Tirza

Rudolf van den Berg. Door het verhaal zich meer te laten afspelen in Namibië dan Grunberg voor ogen had, accentueert Van den Berg de leegte en de eenzaamheid waardoor het hoofdpersonage steeds meer wordt overmand. Het wordt afgewisseld met flashbacks en droomsequenties die uitstekend zijn gedoseerd.

Beste Scenario

Nominaties:

Bastiaan Kroeger en Martijn Maria Smits voor C’est Déjà L’Été

Helena van der Meulen voor Joy

Rogier de Blok voor R U There

Helena van der Meulen. Dialogen zijn realistisch en intens, maar het zijn vooral de punten waarop er niet wordt gesproken, maar er slechts met blikken wordt gewerkt, die Joy tot een prachtige film maken.

Beste Acteur

Nominaties:

Dragan Bakema voor Hunting & Zn

Barry Atsma voor Komt een Vrouw bij de Dokter

Gijs Scholten van Aschat voor Tirza

Gijs Scholten van Aschat. De film staat of valt met deze performance, en Van Aschat doet het geweldig. Een overtuigend tragisch personage; meelijwekkend en hufterig tegelijkertijd.

Beste Actrice

Nominaties:

Carice van Houten voor De Gelukkige Huisvrouw

Maria Kraakman voor Hunting & Zn

Samira Maas voor Joy

Carice van Houten. Ze heeft al vaker laten zien dat ze de beste actrice van Nederland is, en dit is zonder meer de beste rol die ze tot nu toe heeft neergezet. Een complex personage dat genuanceerd wordt neergezet.

Beste Mannelijke Bijrol

Nominaties:

Jaap Spijkers voor De Gelukkige Huisvrouw

Jeroen Willems voor Majesteit

Niels Gomperts voor Shocking Blue

Jeroen Willems. Het is niet makkelijk zo’n bekend persoon als  Prins Claus geloofwaardig neer te zetten, maar Willems doet het met volle overtuiging.

Beste Vrouwelijke Bijrol

Nominaties:

Coosje Smid voor Joy

Sylvia Hoeks voor Tirza

Viviane de Muynck voor Vreemd Bloed

Sylvia Hoeks. Als titelpersonage heeft ze slechts een paar scènes. De schaarse momenten tussen vader en dochter zijn essentieel voor de film en Hoeks benut ze optimaal.

Beste Camera
Nominaties:
Ton Peters voor Joy
Lennert Hillege voor R U There
Rob Hodselmans voor Shocking Blue

Lennert Hillege. Prachtige kadreringen en langzaam verschuivende focussen zorgen voor een hypnotiserend effect. Het camerawerk speelt een hoofdrol in R U There.

Beste Geluid

Nominaties:

Mark Glynne voor Farewell

Peter Warnier voor R U There

Marco Vermaas voor Win/Win

Mark Glynne. Een stomme film over de eerste vlucht rond de wereld zou snel gedateerd hebben aangevoeld. Glynne heeft er met een subtiel geluidsontwerp voor gezorgd dat de beelden tot leven komen.


Beste Muziek

Nominaties:

Ernst Reijseger voor C’est Déjà l’Été

Paul M. van Brugge voor Farewell

Bob Zimmerman voor Tirza


Paul M. van Brugge. Ook de muziek in Farewell is prachtig. De rustige melodieën maken een sereen geheel van de documentaire.


Beste Montage

Nominaties:

Sander Vos voor R U There

Marc Bechtold voor Schemer

Job ter Burg voor Tirza

Marc Bechtold. Vooral het eerste half uur van Schemer is zeer effectief verteld door middel van montage. De perspectieven van de hoofdpersonages worden op de juiste momenten afgewisseld, in een vergelijkbare stijl als de korte film Raak (Smitsman, 2006). Belangrijke emotionele momenten worden uitgesteld en vanuit een andere hoek verteld om de film meerdere malen een draai te geven.


Beste Production Design

Nominaties:

Jolein Laarman en Jorien Sont voor Joy

Harry Ammerlaan voor Komt een Vrouw bij de Dokter

Vincent de Pater voor Lang & Gelukkig

Lang & Gelukkig. Niets dan lof voor het ontwerp van deze film, die volledig in de studio werd opgenomen. De cartooneske en fantasievolle decors worden consequent toegepast; zelfs het water in een zwembad is niet echt. De sprookjeswereld is een komisch en frivool geheel.

2 gedachten over “Voorspellingen Kalveren 2010

  1. Jullie voorspellingen blijken beduidend beter dan die van Rene Mioch op TV in de show.

Reacties zijn gesloten.