web analytics

Voorspellingen Kalveren 2011

Reacties zijn gesloten

Afgelopen dinsdag werden op het Nederlands Film Festival de nominaties voor de Gouden Kalveren bekend gemaakt. Vanavond om 20.00 start het Gala van de Nederlandse Film, waarbij de beeldjes worden uitgereikt. Nederland 1 schakelt om 20.30 uur live in. Hieronder onze voorspellingen.

Beste Lange Speelfilm

Nominaties:
Black Butterflies
Brownian Movement
Rabat

Voorspelling:
Tegen de verwachtingen in ontbreken Onder Ons en 170 Hz in dit rijtje, toch wel enigszins teleurstellend. Met ieder zes nominaties lijkt het nu tussen Black Butterflies en Brownian Movement te gaan. Twee zeer verschillende films, met ieder hun eigen kwaliteiten. Het is een wilde gok, maar ik zeg Brownian Movement, vanwege de sterke stijlvastheid en de weerbarstige thematiek.

Beste Regie

Nominaties:
Paula van der Oest voor Black Butterflies
Nanouk Leopold voor Brownian Movement
Will Koopman voor Gooische Vrouwen

Voorspelling:
Waarschijnlijk Nanouk Leopold, een regisseuse die haar eigen visie tot in de puntjes heeft doorgevoerd. De kille, met stiltes overspoelde stijl, die ze al eerder hanteerde in o.a. Guernsey en Wolfsbergen, voert ze in haar nieuwste film nog verder door.

Beste Scenario

Nominaties:
André van Duren en Paul Jan Nelissen voor De Bende van Oss
Nanouk Leopold voor Brownian Movement
Jim Taihuttu en Victor Ponten voor Rabat

Voorspelling:
Jim Taihuttu en Victor Ponten. Rabat gaat over jongeren uit een andere cultuur dan de Nederlandse, maar nu zit daar eindelijk eens geen maatschappelijke boodschap aan vast. Het resultaat: een oprechte, energieke en zomerse roadmovie.

Beste Acteur

Nominaties:
Frank Lammers voor De Bende van Oss
Joris Smit voor Lotus
Nasrdin Dchar voor Rabat

Voorspelling:
Joris Smit. Een overtuigende rol als een autistische jongen. Soms wel wat overtrokken, maar desalniettemin knap gedaan. Horace Cohen had voor zijn heerlijk sullige rol in Webcam eigenlijk ook wel in deze categorie mogen staan.

Beste Actrice

Nominaties:
Gaite Jansen voor 170 Hz
Carice van Houten voor Black Butterflies
Ricky Koole voor Sonny Boy

Voorspelling:
Gaite Jansen. Razend knap hoe ze puur met gebaren een doof meisje gestalte geeft. Zonder tekst, of überhaupt intonatie, weet ze toch een scala aan gevoelens bloot te leggen.

Beste Mannelijke Bijrol

Nominaties:
Jaap Spijkers voor De Bende van Oss
Kuno Bakker voor Brownian Movement
Peter Paul Muller voor Gooische Vrouwen

Voorspelling:
Peter Paul Muller is door de televisieserie al jaren een fenomeen als Martin Morero. Schaamteloos plat, maar met een hart van goud.

Beste Vrouwelijke Bijrol

Nominaties:
Lineke Rijxman voor Alle Tijd
Beppie Melissen voor Gooische Vrouwen
Rifka Lodeizen voor Onder Ons

Voorspelling:
Lineke Rijxman. Mooi subtiel en schrijnend spel, in een rol van een single vrouw van middelbare leeftijd, die ondanks grote tegenslagen het beste van haar leven probeert te maken.

Beste Camera

Nominaties:
Piotr Kukla voor De Bende van Oss
Jasper Wolf voor Code Blue
Walther Vanden Ende voor Sonny Boy

Voorspelling:
Lastige categorie, maar Piotr Kukla, die al jaren stijlvol camerawerk leverde, voor o.a. De Tweeling en de Storm, verdient hem het meest. Met hoge contrasten en een strakke belichting geeft hij De Bende van Oss een klassieke, elegante uitstraling.

Beste Geluid

Nominaties:
Marco Vermaas voor 170 Hz
Jan Schermer voor Code Blue
Peter Flamman en Wart Wamsteker voor Loft

Voorspelling:
Het geluid is essentieel voor 170 Hz, Marco Vermaas maakt er optimaal gebruik van. Een realistische nabootsing van de beleving van doven, met duistere, bijna verstikkende klanken. Zelfs het beklemmende en zeer effectieve geluidsontwerp van Code Blue moet het daar tegen afleggen.

Beste Muziek

Nominaties:
Het Paleis van Boem voor De Bende van Oss
Harry de Wit voor Brownian Movement
Henny Vrienten voor Sonny Boy

Voorspelling:
De soundtrack van Sonny Boy zorgt voor meeslepende momenten en weet het beste de sfeer van de film neer te zetten. Meest waarschijnlijk is dus dat Henny Vrienten hem krijgt, hoewel de kalme tonen in de muziek van Brownian Movement ook uitstekend werken.

Beste Montage

Nominaties:
Sander Vos voor Black Butterflies
Nathalie Alonso Casale voor Code Blue
Tom Fassaert, Thabi Mooi en Axel Skovdal Roelofs voor De Engel van Doel

Voorspelling:
De Engel van Doel. Prachtige documentaire, waarin humor en drama knap zijn gedoseerd, en er doordacht gebruik wordt gemaakt van ritme in de montage.

Beste Production Design

Nominaties:
Dirk Debou voor De Bende van Oss
Eslje de Bruijn voor Brownian Movement
Gert Brinkers voor Dik Trom

Voorspelling:
Wat een aandacht is er besteed aan het uiterlijk van Dik Trom. Gert Brinkers zette een hele nieuwe wereld neer, waarin alles kleurrijk en licht cartoonesk is vormgegeven. In het stadje Dunhoven is alles net iets te schoon, te hip, en te strak ingericht. De lichte overdrijvingen zorgen voor een aanstekelijk absurdistische toon.

In de overige categorieën is er te weinig gezien om tot een degelijke conclusie te komen. Bekijk een lijst met alle genomineerden hier en hier.

Foto: Felix Kalkman