web analytics

Dan Geesin over de soundtrack van Kan door Huid heen

Reacties zijn gesloten

Dan Geesin, geboren in Engeland, woont sinds 1994 in Nederland. Hij is een veelzijdig man die naast (film)componist ook operationeel is als beeldend kunstenaar. Hij is getrouwd met Esther Rots, regisseuse van de korte films Speel met Me en Ik Ontspruit en de lange speelfilm Kan door Huid heen. Geesin verzorgde de muziek voor alle drie de films en was ook verantwoordelijk director of sound (inclusief sound design) van Kan door Huid heen. NeerlandsFilmdoek sprak met Geesin over deze speelfilm.

Experimenteren
In tegenstelling tot de eerdere korte films, was Geesin bij Kan door Huid heen – waarvan hij het scenario vooraf niet las – praktisch de hele draaiperiode van 63 dagen aanwezig op de set, of in ieder geval in de buurt – om onderzoek te doen naar seizoensgeluiden. Zo kon hij ter plekke vol passie aan de slag gaan. Als Rifka Lodeizen in de ijzige kou door de modder liep, was hij erbij en deed hetzelfde. Maar hij deed dit in een ander ritme en maakte hierbij ander geluid. Experimenteren was het toverwoord.

Aan experimenten geen gebrek op de set: een bepaald krakend geluid werd ontworpen door een touw te spannen tussen de dakpannen van het huis. Een unieke manier om op creatieve wijze een geluid te ontwerpen voor de film. Geesin geeft toe ondertussen genoeg ideeën te hebben verzameld voor twee hele  nieuwe films, maar zo gaat het altijd met deze manier van werken.

Identificatie
In Kan door Huid heen moet het hoofdkarakter haar leven volledig opnieuw inrichten; iets waarmee Geesin zich goed kon identificeren. Hij was immers zelf ooit verhuisd van Londen naar Nederland en moest hier een nieuwe taal en manier van leven leren kennen. Daarom ontwikkelde hij een geprepareerde pianomelodie die door de film heen te horen is. Hoewel het vrij eenvoudige pianostukken zijn, zijn ze van een bijzondere kwaliteit die sfeerbepalend blijken voor de film. Ook werd er speciale percussie gebruikt, die Geesin beschrijft als een ‘balloon drum’ en ‘bungy chello’. Hoe hij deze instrumenten heeft ontworpen blijft helaas een geheim van de smid. Een deel van de muziek is op de set geschreven en ook weer weggevallen. Ook zijn enkele tracks (die ook op de soundtrack-cd staan) van eerdere albums afkomstig.

Scheidslijn
De laatste jaren zijn er tal van films uitgekomen waarin geen duidelijke scheidslijn meer bestaat tussen sound-design en score. Dit is ook het geval bij Kan door Huid heen. Geesin reageert hier op door te vertellen dat geluid plus muziek de soundtrack maakt. Voor hem is het niet nodig om een duidelijke scheiding aan te brengen; bepaalde muzikale stukken vloeiden voort uit het eerder gecreëerde sound design. Men zou kunnen zeggen dat het een heel natuurlijk proces betreft.

Tijdens het productieproces kreeg Geesin hulp van diverse collega’s. Zo was er Arnold de Boer, die gitaar speelde en tevens de producent van de muziek was. Harald Austbo bespeelde een bijzonder cello, die door een ontregeld systeem andere tonen produceert. Ook was er Mark Glynne, van Anthill Productions, die de laatste mixage van de film deed.

Voor wie de film beviel, is de soundtrack cd een aanrader. Het is een mooie mengeling van score, sound design en enkele liedjes. Voor een tweetal muzikale voorpoefjes en het bestellen van de cd kan men terecht op de website van de componist: www.geesin.nl.

Tracklist soundtrack Kan door Huid heen (Label: Atik, 2009):
1. Title Music (1:40)
2. Goats en Geiten (0:52)
3. Dust (3:21)
4. Balloon Drum (0:55)
5. Racing Demons (1:57)
6. Loride (2:20)
7. Holes (2:37)
8. Radiator (2:07)
9. Summer Time (2:23)
10. Cycling Bath (1:24)
11. Near and Far (2:27)
12. Atik (1:03)
13. Autumn (1:37)
14. When (4:43)
15. Big Bottom (1:35)
16. Popodum (1:40)
17. Opruimen (0:52)

Anneke Giersbergen: vocal on tracks 3 and 7
Charlie Dee: vocal on tracks 11 and 14
Track 6 by Otto Boy from album Down with The Upbeat with special guest Wim Noordhoek
Track 16 by The Geesin Brothers from the album Music by Post

Bron afbeelding Dan Geesin: Radio 6.nl

2 gedachten over “Dan Geesin over de soundtrack van Kan door Huid heen

  1. is de soundtrack van Kan Door Huid Heen ook gewoon te koop ergens? en zo ja waar en hoe, ik kan het niet vinden.

Reacties zijn gesloten.