web analytics

De Schippers van de Kameleon & Kameleon 2 – Ronald Schilperoort

Reacties zijn gesloten

Ronald Schilperoort is componist van verscheidene tv-tunes, series, commercials en speelfilms. Het meest bekend is hij wellicht door zijn werk voor de soapserie Goeden Tijden, Slechte Tijden. Vanaf het begin van de serie heeft hij alle afleveringen voorzien van score. Ook heeft hij alle films en series van regisseur Steven de Jong voorzien van score, waaronder De Fûke, De Scheepsjongen van de Bontekoe, De Gouden Swipe en natuurlijk de twee Kameleon-films.

In de wereld van de Schippers van de Kameleon is alles flink ouderwets en stereotype. De muziek van Schilperoort speelt daar als geen ander op in en benadrukt het drama en de handelingen op het scherm erg nadrukkelijk, met veel muzikale contrasten. Een schurk krijgt de reguliere dreigende melodie en voor de schippers is er een fijn heroïsch koper-instrument thema . Ironisch genoeg zou je zelfs de associatie met een pakkende tv-tune kunnen leggen.

Het Friese dorpje Lenten wordt voorgesteld als een rustoord, waar mensen fijn samen leven. Dit wordt uitgebeeld door middel van elegante violen en liefelijke fluitinstrumenten. Het geluid is een geslaagde combinatie tussen synthesizer-elementen en orkestrale klanken van het Metropole orkest. Bij actierijke scènes, waarbij popritmes met het heroïsche thema worden gecombineerd, heeft de score wat weg van het soort hippe scores uit de jaren zeventig, wat dan ook vooral als een compliment gezien mag worden. Dit alles is van toepassing op beide speelfilms.

Toch is er wel een merkbaar verschil tussen beide muziekscores, wat vooral met het tempo te maken heeft. Lag de eerste film qua filmritme nog geregeld stil, bij Kameleon 2 is dat totaal niet het geval. Hierdoor bood het Schilperoort de kans om een vlottere en meer meeslepende score af te leveren. Typerend is dan ook het ruigere gebruik van elektrische gitaar bij actievolle stukken.

Naast de twee speelfilms kwam er een musical (De Kameleon Ontvoerd), waarin men film, muziek, toneel, zang en dans combineerde; een unieke combinatie. Voor de filmfragmenten gebruikte men score uit de eerste speelfilm.

CD-uitgaven:

De Schippers van de Kameleon
Van De Schippers van Kameleon is een aparte soundtrack cd uitgegeven door 2Young. Ook zit deze als extra bij de dvd, weliswaar niet in een apart cd-hoesje. Ook is er een bijzondere luisterboek/cd uitgave van Kluitman, waarbij er een klein gedeelte van de muziek van de normale uitgave ontbreekt. Op de normale cd staan welgeteld slechts twee score-tracks, maar tevens ook twee versies (een normale en akoestische) van de theme song waar Schilperoort de tekst (samen met W. Westra) en de muziek van schreef. Opvallend is wel hoe nadrukkelijk het Metropole dikgedrukt credit krijgt voor de twee tracks en Schilperoort eronder in het klein wordt vermeld. Eenzelfde logica is bij de cd van Kameleon 2 terug te vinden. De rest van de cd wordt gevuld met een variatie aan popmuziek.

Tracklist De Schippers van de Kameleon
01. De boswachters – De Kameleon (3:22)
02 .Han van Eijk & Metropole orkest – Vooraltijd samen (3:15)
03. VOF de Kunst – Neus in de wind (3:11)
04. Mevrouw Wijnstra – Een heerlijke dag (3:57)
05. Acda en de Munnik – Mis ik mij (3:09)
06.Corpsballen – Een mooie dag (3:08)
07. Jay Beez – In het water zie ik jou gezicht (3:15)
08. Molenaar Dijkstra – Twee handen op een buik (3:23)
09. De Boswachters – Stilte voor de storm (2:40)
10. De Boswachters – Wind in mijn haren (3:40)
11. VOF de Kunst – 1.2.3.4. (3:20)
12. Han van Eijk & Ronald Schilperoort – Voor altijd samen (2:14)
13. Hielke en Sietse – Tweelingen (3:32)
14. Eurokids – Pechvogel Blues (3:41)
15. Metropolo Orkest – De Nozems (5:47)
16. Metropolo Orkest – Lenten (1:53)

Kameleon 2
In tegenstelling tot bij de eerste Kameleon-film, is het jammer dat er ditmaal geen aparte cd is uitgegeven, maar de muziek alleen nog als extra schijfje bij de dvd zit. Het aantal score-tracks is nu gelukkig wat uitgebreid naar vier stuks, maar dat het nog altijd niet genoeg is moge duidelijk zijn. Ook deze cd is verder aangevuld met popmuziek.

Tracklist Kameleon 2
01. Sita – Mijn bloed (4:17)
02. Tessa – Supersnelweg (3:12)
03. Sita – Ik ben de Kameleon (3:53)
04. Babette van Veen & Mariko – Dansen over golven (4:07)
05. Jan – Hart vol vuur (3:32)
06. Sita – Als een mes door het water (4:07)
07. Nienke – Laat het varen (3:05)
08. Tessa – Heel even (3:29)
09. Sita – Mij (4:00)
10. Metropole Orkest – Leader Kameleon (4:05)
11. Metropole Orkest – Marieke’s redding (5:12)
12. Metropole Orkest – Verloren zoon (2:33)
13. Metropole Orkest – Knokpartij (1:36)
14. Hielke, Sietse, Kees & Ronnie – Kameleon (w)rap (1:47)

2 gedachten over “De Schippers van de Kameleon & Kameleon 2 – Ronald Schilperoort

 1. Hallo,

  Ik ben Piet Boersma uit Oosterwierum , in Friesland,

  Ik speel bij onze fanfare, en we zoeken filmmuziek van de Kameleon op bladmuziek, is dat er ook ?

  Ik hoor heel graag van u !

  M.v.gr. Piet

 2. Beste lezer,

  Ik ben op zoek naar de piano bladmuziek van voor altijd samen,
  Is deze ergens te krijgen of is deze uberhaupt niet uitgegeven?

  Ik hoor graag van u,

  Met vriendelijke groet,

  Ruud Splinter

Reacties zijn gesloten.