web analytics

Interview Bas van Otterloo

Reacties zijn gesloten

Rogier van Otterloo heeft voor drie films van Paul Verhoeven de filmmuziek gecomponeerd: Turks Fruit (1973), Keetje Tippel (1975) en Soldaat van Oranje (1977). Tevens heeft Rogier van Otterloo de filmmuziek van onder meer Grijpstra en de Gier (1979) en Op hoop van Zegen (1986) gecomponeerd. Naast het componeren van filmmuziek heeft Rogier van Otterloo vier eigen albums opgenomen en zeer vele albums geproduceerd, onder meer van Thijs van Leer, Gerard Cox en Louis van Dijk. Zijn zonen Bas en Thijs van Otterloo zijn ook in muziekbusiness werkzaam en beheren de muzikale erfenis van hun vader (zie ook www.rogiervanotterloo.nl). In verband met de making of Soldaat van Oranje sprak Aart van Grootheest met Rogiers oudste zoon, Bas van Otterloo.


Thijs van Otterloo (links) en broer Bas (rechts)

Het was de derde film van Verhoeven en Houwer waar je vader de muziek voor maakte. Bij Keetje Tippel, de Verhoeven film voor Soldaat van Oranje, is je vader, na de mislukte inbreng van Willem Breuker, pas in een laat stadium betrokken. Stond het bij Soldaat van Oranje wel al snel vast dat je vader gevraagd zou worden?

Wat ik ervan weet – dat staat ook op de hoestekst van Paul Verhoeven – is dat ze eigenlijk direct na Turks Fruit al met de plannen voor Soldaat van Oranje bezig waren en dat mijn vader er toen al bij betrokken werd. Je weet natuurlijk niet of dat na afloop van een succesvolle samenwerking een beetje ‘geromantiseerd’ wordt, maar ik denk dat hij er in een vroeg stadium bij betrokken werd.

Is het meer Paul Verhoeven of Rob Houwer geweest die je vader als componist bij Soldaat van Oranje wilde betrekken?

Ik moet zeggen dat ik Rob Houwer veel beter ken dan Paul Verhoeven, ik weet dat hij een enorme fan is (was) van mijn vaders muziek.

Is je vader lang bezig geweest met het maken van de muziek bij deze film? Kun je iets meer vertellen over de wijze waarop je vader te werk is gegaan?

Hij heeft de muziek geschreven in de zomervakantie in ons vakantiehuis in Zuid Frankrijk, op een hele oude piano. Hij had een oude videorecorder en een klein zwart-wit televisietje, zonder geluid. Hij werkte altijd ’s ochtends als wij naar het strand gingen tot het te warm werd, een uur of 1, en dan kwam hij op z’n bromfiets ook naar het strand. Hij heeft er ongeveer een maand aan gewerkt.

Was de muziek bij deze film ook zo speciaal voor je vader of was dit gewoon één van de vele producties die je vader in die periode maakte?

Het grappige wat mijn broertjes en ik hebben is dat we alle filmmuziek vroeger alleen maar kenden zonder film, bij Soldaat waren we 8, 6, en 4. Dus te jong ervoor. We hebben de films pas na het overlijden van mijn vader gezien. Gaaf om dan te zien wat de muziek, die wij door en door kenden voor impact heeft bij de beelden. Om terug te komen op de vraag; het kwam, in ieder geval bij ons, over als elke andere productie die hij maakte.


LP Soldaat van Oranje (front)

Voor veel mensen is de filmmuziek bij Soldaat van Oranje speciaal. Heb je er een verklaring waarom de muziek zo speciaal voor veel mensen is?

De muziek heeft een heroïsche kracht, als een soort volkslied. Daarbij is de film er een die heel veel mensen uit verschillende leeftijdsgroepen enorm aanspreekt, bij de wat oudere mensen vanwege de oorlog en het verzet … en wat te denken van de studentenwereld, met name Leiden en Delft.

Wat vind je zelf het mooiste nummer van de soundtrack? En waarom?

“Esther”, melodieus en harmonisch en prachtige orkestratie, top! Maar wat ik ook heel mooi vind is het thema “Nederland mag trots zijn op z’n leger”. Dit staat wel op de plaat, maar wordt in de film niet gebruikt. Zet dat maar eens op: ijzingwekkend!

Bij welk gedeelte in de film vind je dat film en muziek het beste bij elkaar passen? En waarom?

Er zijn eigenlijk zoveel van dat soort momenten, maar misschien als Erik na de oorlog bij Esther komt en ziet dat haar haar is afgeknipt … met het thema “Esther” eronder … als dan de rillingen niet over je rug lopen weet ik het niet meer!

Bij Turks Fruit, Op Hoop van Zegen en Grijpstra en de Gier zijn er in de muziek een relatief beperkt aantal thema’s die op meerdere manieren door je vader zijn uitgewerkt. In vergelijking met deze films is de muziek bij Soldaat van Oranje veel gevarieerder. Heb je hier een verklaring voor?

Ik denk dat deze film voor Rob Houwer en Paul Verhoeven meer prestigieus was, het grootste budget tot dan toe! De film is lang en er gebeurt veel; spanning, liefde, verraad, etc. Verschillende thema’s dus!

Veel muziek van je vader is inmiddels op cd, waaronder de filmmuziek van Turks Fruit. Op de 3-cd box “Rogier van Otterloo Verzameld Werk” staan 5 van de 14 nummers van de soundtrack van Soldaat van Oranje. Zijn er plannen om de complete soundtrack op cd uit te brengen?

Die gaat er komen! Zorg ik persoonlijk voor. Ik weet nog niet precies wanneer, maar zeker dit jaar!


LP soundtrack Soldaat van Oranje (back)

5 gedachten over “Interview Bas van Otterloo

  1. De muziek van “Soldaat van Oranje” is – behoudens enkele nummers op de verzamelcd van Rogier van Otterloo – nog nimmer op cd verschenen. Op marktplaats.nl worden soms behoorlijke bedragen geboden voor de langspeelplaat met de muziek uit de film.

    Ik hoop dat Bas van Otterloo erin zal slagen om de muziek op cd te laten verschijnen. Bij deze teken ik in voor een exemplaar ervan.

Reacties zijn gesloten.