web analytics

Joep Sporck: “Ik probeer de film nóg meer tot leven te laten komen”

Reacties zijn gesloten

Beginnend filmcomponist Joep Sporck schrijft momenteel de soundtrack voor de bioscoopfilm Joris & Boris en het Geheim van de Tempel. Ook schreef hij speciaal voor de trailer een score. Tegenover NeerlandsFilmdoek vertelt Joep over zijn opdracht.

Ontstaan
Joris & Boris en het Geheim van de Tempel is een film van Martijn van Nellestijn en Aram van de Rest. De afgelopen twee jaar heb ik de filmmuziek geschreven voor hun Sinterklaas-films (Sinterklaas en het Pakjes Mysterie en Sinterklaas en het Raadsel van 5 December, red.).  Ik ben bij eerstgenoemde film betrokken geraakt door componist Maarten Spruijt (o.a.Afblijven!, Razend). Tijdens mijn laatste jaar aan de HKU te Hilversum vroeg hij me of ik hem wilde assisteren bij Sinterklaas en het Pakjes Mysterie. Dit is uiteindelijk een 50/50-samenwerking geworden. De tweede Sinterklaas-film heb ik helemaal zelf gedaan. Joris en Boris waren als boeven reeds in die Sinterklaas-films te zien en hebben nu een eigen filmavontuur gekregen.”

Uitdaging
“De samenwerking met de regisseurs Martijn van Nellestijn en Aram van de Rest tijdens de vorige twee films beviel zo goed, dat ik ook dit keer graag de muziek wilde verzorgen. De grootste uitdaging was om in relatief korte tijd (vijf weken, red.) de filmmuziek (ongeveer 70 minuten, red.) en een speciale trailer-score te componeren én produceren. De muziek is grotendeels orkestraal, maar wordt zonder echt orkest opgenomen. Ik maak hierbij gebruik van samples; iedere noot die ik op een electrische piano speel, wordt in de computer omgezet in een ‘echte’ opname van dat instrument. Met de juiste techniek klinken deze samples vervolgens gezamenlijk als echte instrumenten. De muziek voor de trailer is ook op deze manier gemaakt.”

Fantasie
“Met mijn muziek prober ik de film nóg meer tot leven te laten komen.  Hierbij hou ik de hele tijd in gedachten dat het een kinderfilm is. Hopelijk zorgt mijn muziek voor de juiste emoties en beleving bij het publiek. In dit project mag, in tegenstelling tot bij de Sinterklaas-films, meer actie en fantasie gebruikt worden in de muziek, omdat het verhaal zich deels afspeelt in een andere tijd en er veel achtervolgingen en spannende momenten zijn. Ik zie het als een uitdaging om dit zo goed mogelijk tot uiting te brengen. Om dit te bereiken heb ik gekozen voor een groot orkest, een koor en een verzameling aan etnische instrumenten.”

Joris & Boris en het Geheim van de Tempel is vanaf 18 juli te zien in de Nederlandse bioscopen.

Wanneer Joris (Martijn van Nellestijn) en Boris (Richard de Ruijter) van een notaris een belangrijk maar mysterieus erfstuk in handen krijgen, gaat het duo op zoek naar de waardevolle bezittingen van hun voorouders. Terwijl inspecteur Jankers (Frederik de Groot) denkt dat het duo iets ondeugends wilt uithalen, volgt hij ze naar het eiland Cyprus. Als Joris en Boris vrienden worden met Max (Rick Mackenbach), Michiel (Ralf Mackenbach) en Anna (Maaike Bakker) belanden ze in het hotel van Tante (Inge Ipenburg) en haar hulpje Grudo (Bartho Braat). Deze twee hebben echter verdacht veel interesse in de zoektocht van de vriendengroep…

Reacties zijn gesloten.