web analytics

Melcher Meirmans, Merlijn Snitker en Chrisnanne Wiegel – Schemer & Briefgeheim

Reacties zijn gesloten

Melcher Meirmans, Merlijn Snitker en Chrisnanne Wiegel zijn als componisten-trio al jaren flink in de weer voor televisie en film. De grote doorbraak voor het trio betekende de film Het Schnitzelparadijs. Publieksfilms als Alles is Liefde en Komt een Vrouw bij de Dokter volgden. Recentelijk hebben ze de muziek geschreven voor onder meer Schemer en Briefgeheim. NeerlandsFilmdoek vroeg de componisten een toelichting te geven over deze twee laatst genoemde scores.

Toelichting ‘Schemer muziek’
Regisseur van Schemer, Hanro Smitsman, en Wiegel/Meirmans/Snitker hebben eerder met elkaar samengewerkt voor de korte films Dajo, Engel & Broer en Groeten uit Holland, de tv-serie Fok Jou en de best bekeken telefilm ooit De Punt. In Schemer draait het om een hechte groep van zes vrienden die uit balans raakt met als gevolg dat één van de meisjes uitgesloten wordt. Het meisje heeft een longoperatie gehad en de groep besluit haar op haar zwakke punt te pakken en haar te wurgen.

Wiegel/Meirmans/Snitker hebben voor Schemer een muziekconcept ontwikkeld waarin schuld en onschuld als dubbele gelaagdheid terug te horen zijn. In de score spelen de getallen 6 en 5 een belangrijke rol. De 6 staat voor het aantal personen in de vriendengroep en de 5 is wat er overblijft als één wordt uitgesloten.

De harmonische basis wordt gevormd door de hexatonische (zes-tonige) hyper-majeur toonladder (C-Eb-E-G-G#-B). In deze ladder liggen drie akkoorden verscholen die zowel in mineur- als in majeur-variant voorkomen, hierdoor kan de aard van de compositie twee kanten op. Het ene moment kan het kinderlijk onschuldig klinken, terwijl het een volgend moment weer een unheimlich karakter krijgt. De hele score van Schemer is gebaseerd op deze 6 tonen die staan voor de 6 personages uit de film.

In Schemer wordt het verhaal steeds verteld vanuit het perspectief van één personage, maar altijd in relatie tot de anderen. In de harmonie wordt dat als volgt vertaald: bij akkoordwisselingen blijft altijd minimaal één toon hetzelfde. Die toon wordt als een estafettestok doorgegeven en staat voor het gemeenschappelijk belang.

Het stuk is opgeknipt in verschillende delen waardoor elk personage bij zijn/haar introductie in de film een deel van de compositie krijgt. Die delen stoppen soms abrupt, alsof de adem stokt. Dit als voorbode van het lot van het meisje dat uitgesloten wordt. De op gitaar gebaseerde versie komt tijdens de film nooit in zijn geheel voor. Pas tijdens de aftiteling komt de compositie eenmaal in zijn geheel terug in een piano versie.

Tot slot is de score gevat in een vijf-kwarts-maat waardoor er een minder grijpbare ritmische basis wordt gevormd. Deze 5 tellen staan voor de overgebleven 5 personages.

Toelichting ‘Briefgeheim muziek’
Simone van Dusseldorp en Wiegel/Meirmans/Snitker hebber eerder met elkaar samengewerkt voor de korte films Subiet en Koest. De score van Briefgeheim is grofweg onder te verdelen in een ‘pop-achtige’ openings score en twee verschillende soorten spanningsmuziek.

Voor de spanningsmuziek van de ‘bad guys’ is gekozen voor een donker klankpallet van electrische gitaar en drones waarmee een continue druk en spanning onder het verhaal gelegd wordt. Op dit donkere klankpalet ligt een laag van langgerekte strijkers, gecombineerd met het wonderlijke geluid van de ‘Ceraphone’. De Ceraphone is een soort vibrafoon waarvan de ‘bars’ gemaakt zijn van porselein.

De spanningsmuziek van de kinderen heeft een hoger tempo en een lichter karakter dat door de percussie en wahwah gitaar losjes refereert aan de 70’s copshows.

Verwacht
De volgende films met muziek van Wiegel/Meirmans/Snitker zijn net of zullen de komende tijd nog uitkomen:
Mijn Opa de Bankrover van Ineke Houtman. Voor deze muziek-film hebben WMS samen gewerkt met Vincent van Warmerdam.
Alle Tijd, van Job Gosschalk.
Smoorverliefd, van Hilde van Mieghem. Deze film draait op dit moment in Belgie.

Muziek van Wiegel/Meirmans/Snitker is onder andere verkrijgbaar op:
http://itunes.apple.com/us/artist/wiegel-meirmans-snitker/id269964262

Meer info over Wiegel/Meirmans/Snitker is te vinden op:
www.recsound.com en www.imdb.com

Beluister hier een track van de soundtrack van Alles is Liefde: