web analytics

Soundtrack: Transit Dubai – Gio Tsintsadze

Reacties zijn gesloten


Hoe belangrijk filmmuziek is wordt vaak pas duidelijk wanneer we een scène uit een film zonder bijbehorende soundtrack bekijken. Om deze tak van het filmmaken extra aandacht schenken bespreekt onze filmmuziek-expert Joep de Bruijn vandaag de soundtrack van de film
Transit Dubai, gecomponeerd door Gio Tsintsadze.

Gio Tsintsadze
Gio Tsintsadze (volledige naam Giorgi Tsintsadze) werd op 3 januari 1956 geboren in Tiblisi, Georgië. Na een studie architectuur richtte hij zijn pijlen op muziek door eind jaren tachtig de studie compositie aan het conservatorium van Tiblisi te voltooien. Vervolgens begon hij met het componeren voor Georgische films. Onder die projecten was ook de film Anemia, geregisseerd door Tato Kotetshvili.

Tsintsadze en Ineke Smits
De Nederlandse regisseuse Ineke Smits ontmoette deze regisseur op het filmfestival in Rotterdam en heeft jaren met hem samengewoond. Samen waren ze betrokken bij verschillende (korte) films. Toen Kotetshvili stierf tijdens het maken van de film Nostalgia (1999), was het Smits die deze voltooide. De componist van die film was Tsintsadze. Vervolgens huurde ze hem regelmatig in voor haar eigen gemaakte films, met als eerste wapenfeit Magonia (2001). In 2008 schreef de componist de muziek voor Smits’ documentaire Transit Dubai.

Transit Dubai
In Transit Dubai worden vijf fotografiestudenten gevolgd die hun visie tonen op het onwerkelijke Dubai. Deze hypermoderne stad in het centrum van het Midden-Oosten kent een een wirwar aan overdonderende architectuur en een dagelijks leven waarin de mens eigenlijk geen eigen identiteit meer heeft. Tsintsadze componeerde een prachtige meeslepende score die in schril contrast staat met het tamelijk zielloze, cultuurloze Dubai. Het is intieme, maar ook enigszins treurige muziek, voornamelijk geschreven voor violen.

Naast Tsintsadze’s muziek zijn er ook enkele passage te horen van een lokaal orkest. Deze twee muzikale elementenvloeien haast naadloos in elkaar over tijdens het kijken van de documentaire. Beiden lijken dat stukje ziel, welke de stad mist, te willen brengen, of misschien wel juist de spreekwoordelijke klaagzang te zijn voor de problematiek van de stad. Wonderschoon is het zondermeer. Voor een alternatieve muzikale kijk op Dubai is het aan te raden de Franse documentaire Home (2009) te gaan kijken. De korte, doch imposante beelden van Dubai razen voorbij met een portie flinke percussie van componist.

Samenwerkingen Tsintsadze en Ineke Smits
Nostalgia (1999)
Magonia (2001)
Putins Mama (2003)
Zwart Goud onder het Notecka Woud (2005)
Transit Dubai (2008)
De Vliegenierster van Kazbek (2010)