web analytics

’10 voor 12′ om 16.40 uur

Reacties zijn gesloten

Vanmiddag zendt Z@PP de sfeervolle en vertederende korte film 10 voor 12 uit, gemaakt door producent NL Film naar aanleiding van hun 10-jarig jubileum. 10 voor 12 om 16.40 uur!

NL Film
Productiehuis NL Film werd opgericht in 2001 door Alain de Levita en Johan Nijenhuis. Met Costa! en Volle Maan had het duo al snel groot succes. NL Film staat bekend om haar publieksgerichte films voor vrijwel iedere doelgroep. Van Vrijland tot Zoop en van De Storm tot Taped; NL Film heeft een even vakkundig als gevarieerd aanbod van producties.

Naast de productie van lange films heeft NL Film ook korte film, jeugddrama en televisieseries op haar naam staan. Enkele bekende voorbeelden zijn Penoza, In Therapie, Verborgen Gebreken, SpangaS en Vrijland. Sinds 2010 staat NL Film enkel nog onder leiding van De Levita. Nijenhuis opereert inmiddels eveneens zelfstandig onder de vlag van Johan Nijenhuis & Co.

10 jaar NL Film
Ter gelegenheid van haar tienjarige jubileum schreef NL Film een ‘maak met ons je eigen film’-wedstrijd uit waarbij kinderen tussen de zes en zestien jaar de kans werd geboden een goed filmverhaal te schrijven. Uit de vele inzendingen kwam het verhaal ‘Tien jaar in 1 dag’ van Celine van Tol als beste uit de bus en uitverkozen om verfilmd te worden. ‘Ik ben blij verrast door het jeugdige schrijftalent dat er in Nederland rondloopt,’ vertelde De Levita. ‘Ik weet zeker dat we hier iets moois van gaan maken om ons 10-jarig jubileum luister bij te zetten.’

‘Tien jaar in 1 dag’ gaat over de 10-jarige tweeling Sofia en Remco. Samen bezoeken ze een museum met oud-Egyptische voorwerpen. Als ze tijdens een rondleiding de steen van een Piramide aanraken, worden ze getroffen door een vloek, die hen iedere dag tien jaar ouder maakt. De enige manier om het verouderingsproces te stoppen is een opdracht uit te voeren waarbij ze moeten kiezen tussen zichzelf en elkaar. Voor de korte film werd de titel van het verhaal gewijzigd in 10 voor 12.

10 voor 12
Onder leiding van regisseur Diede in ’t Veld (SpangaS op Survival, Zoop in India) is 10 voor 12 een even vertederende als vermakelijke film geworden. De aankleding en cinematografie ogen sfeervol en tot in de puntjes verzorgd en het tempo ligt aangenaam hoog. Het prikkelende verhaal van Celine van Tol zorgt ervoor dat de film boven de realiteit wordt getild en de kinderlijke trekjes van de steeds ouder wordende acteurs vertederend overkomen. Het concept waarmee NL Film haar jubileum viert doet denken aan dat van de glansrijke serie Mijn Idee van regisseur Karst van der Meulen. 10 voor 12 doet hopen dat deze na ruim twintig jaar eindelijk een vervolg mag krijgen.

Waardering: *** half