web analytics

NFF 2010 – De dag van morgen #1: 23 september

Reacties zijn gesloten

Wat staat er morgen zoal op het programma?
Na de feestelijke opening van vanavond barst morgen het Festival echt los.

In het Festivalpaviljoen kan de filmliefhebber van 9.00 uur tot middernacht terecht voor onder meer kaartjes, drank en spijs, ‘Eten bij de bios’ (dit jaar onder de naam ‘Smaakmakers’) en de dagelijkse talkshow onder leiding van Claudia de Breij. In de talkshow zijn onder meer Anneke Blok, de winnaar van de Filmprijs van de Stad Utrecht en de Gouden Kalveren jury aanwezig.

Een greep uit het programma van de dag:
Bioscoop Movies is de eerste die de deuren voor publiek opent, met De laatste Reis van Meneer van Leeuwen (nieuwe telefilm van Hanro Smitsman) en Simon (2004). Later op de dag worden er o.a. een aantal films rond Gast van het jaar Anneke Blok gedraaid, zoals Zus & zo (2001) en Coach (2009).

Ook Rembrandt wijdt een deel van haar programma aan Blok met Familie (2001) en Alles is liefde (2007). De eerste films starten om 14.00 uur, zoals bijvoorbeeld de onderhoudende en originele Nederhorror Zwart water (2010).

Voor het dagelijkse onderdeel Smaakmakers presenteert een regisseur zijn favoriete film in Rembrandt. Vandaag is dat regisseuse Paula van der Oest, met de documentaire O amor natural (1996) van Heddy Honigmann. Om 20.30 is de rode loper-première van Richting West in de Stadsschouwburg.

Film van de Dag

Farewell


Prachtige documentaire van Ditteke Mensink, over de eerste vlucht rond de wereld in 1929. Hoofdpersonage is Lady Grace Drummond-Hay, een journaliste die mee mag aan boord van de grote Zeppelin.

De geluidloze beelden worden fraai ondersteund door de subtiele muziek en idem geluidsontwerp. Er ontstaat een levendig tijdsbeeld, hoog boven de wereld. Het commentaar van Lady Hay toont een onbegrip voor de politieke en economische situaties die steeds verder escaleren. Zo ontstaat er een film die constant romantische en nostalgische gevoelens opwekt.