web analytics

Vooruitblik: Leaving Mandela Park

Reacties zijn gesloten

De documentaire Leaving Mandela Park vertelt over kinderen in de townships in Zuid-Afrika, die met behulp van muziek en dans proberen te ontsnappen uit de grauwe dagelijkse werkelijkheid.

Vooruitblik Leaving Mandela Park
Toen regisseur Saskia Vredeveld tijdens de Apartheid in Zuid-Afrika opgroeide voelde ze aan den lijve wat het is om in gescheiden omgevingen op te groeien. Voor de film Leaving Mandela Park keerde ze vanuit Nederland naar Zuid-Afrika terug om gedurende zes maanden te ervaren hoe het land veranderd is. Iedere morgen bracht ze haar zoontje naar een school in een “blank” gebied, om na een rit van 40 minuten in de gevaarlijke townships te belanden. Als enige blanke moest ze haar angst overwinnen. En inderdaad, drie researchers werden tijdens de productie in de townships beroofd. Hoewel discriminatie sinds de verkiezingen in 1994 officieel niet meer bestaat, leeft de Apartheid meer dan ooit. De armoede en de criminaliteit zijn toegenomen en de armen hebben het geloof in het gezag verloren. De kinderen in de townships geven Saskia Vredeveld hoop. De film laat de veerkracht en levenslust zien van deze jonge generatie.

Siseko vlucht uit het huis om aan mishandeling te ontkomen en wil een beroemde operazanger worden. Cynthia woont waar gangs elkaar beschieten, maar kan door het bespelen van haar saxofoon hieraan ontsnappen. De herdersjongen Siswe trekt naar de stad in de hoop toegelaten te worden op de universiteit. Gauva rende als klein kind weg van zijn moeder en is vastbesloten iets met zijn zangtalent te doen. Pinkie studeert hard om haar droom – een huis van steen – te verwezenlijken en danst om het leven lichter te maken. Hun dromen staan niet op zichzelf. Ze vormen een metafoor voor de hoopvolle toekomst van een land dat zichzelf omhoog probeert te werken uit een moeras van armoede en geweld.

Regie: Saskia Vredeveld
Camera: Melle van Essen
Editor: Riekje Ziengs
Research: Bart de Graaff
Productie: Frank van den Engel voor Zeppers Film in coproductie met IKON, Lichtpunt en Off World.

Over regisseur Saskia Vredeveld
Saskia Vredeveld is geboren en opgegroeid in Kaapstad, Zuid-Afrika. Na een studie theologie en filmacademie in Nederland werkt ze vanaf 1984 in de filmwereld. Haar eerste werk over Zuid Afrika is Heimwee naar Zuid-Afrika (1988), vervolgens maakte ze onder andere Over de grens (1999), Zelfportret (2002) en White Poverty (2009). White Poverty gaat over arme blanken in Zuid Afrika. Het project waar ze op dit moment aan werkt, Black Dynasty, gaat over de rijke zwarten in hetzelfde land en de release staat gepland voor later dit jaar.

Te zien vanaf: 15 april 2010.

Reacties zijn gesloten.