web analytics

Nieuwe dramaserie over Koningshuis: De Troon

Reacties zijn gesloten

Het koningshuis is hip met een Willem IV in het verschiet, want 2010 wordt toch het jaar dat Willem-Alexander de troon van Beatrix overneemt? Tijd om de drie Willems uit de negentiende eeuw in een filmisch jasje te gieten. Een historische les voor het volk. Of wordt het Neerlands eerste sensatiebeluste kostuumdrama?

De Troon
Omroep AVRO en producent Lemming Film omschrijven De Troon als een ‘meeslepende en dynamische dramaserie over een familie die de last van het Nederlands koningschap moet dragen.’ Een verhaal over bloed, strijd en onvermijdelijke eenzaamheid. Samenzweringen, bloedvergieten, regelrechte haat en hopeloze liefde, alles wordt uit de kast gehaald om de voorouders van onze Koningin neer te zetten als een familie van vlees en bloed.

Boulevardjournalistiek
De onlangs uitgezonden serie Bernhard, Schavuit van Oranje is gebaseerd op het boek van Tomas Ross, die eerder mogelijke scenario’s verkende rondom de moord op Fortuyn in 06/05 en al een historische kroonprins uitlichtte in Wij Alexander. De combinatie van fictie en non-fictie gaat hem in zijn boeken al goed af, maar scenarist Ger Beukenkamp liet zich voor De Troon inspireren door het omstreden boek ‘Voor de Troon wordt men niet ongestraft geboren’ van historici Daniela Hooghiemstra en Dorine Hermans. Hoewel de schrijvers zelfs tot het Koninklijk Archief toegang hebben gekregen, hebben zij zeer selectief bronnen geraadpleegd en is het resultaat door velen betiteld als boulevardjournalistiek.

Willem I wordt afgeschilderd als een op geld beluste dictator, Willem II als opportunistische homoseksueel en Willem III was half waanzinnig en zeker niet in staat een land te regeren. Dit beeld wordt gefilterd uit de zogenaamde ooggetuigenverslagen van hofdames, ambtsdienaren en politici. Ook de leden van de Koninklijke familie zelf komen door middel van brieven aan het woord. De vraag die de gemoederen nu bezig houdt is in hoeverre het boek als leidraad voor de serie wordt gebruikt en welk effect dat heeft op het werkelijkheidsgehalte van deze geschiedenisles anno 2010.

Geschiedvervalsing?
Het is aan Beukenkamp, ook verantwoordelijk voor De Kroon en De Prins en het Meisje, wel toevertrouwd om goed doordachte scenario’s te schrijven. Hij zelf geeft toe dat er in een kloppend scenario, en ook in deze, keuzes worden gemaakt ten goede van de dramatische structuur van een verhaal, maar daarmee wel geschiedvervalsing in letterlijke zin van het woord tot gevolg hebben.

Zolang we niet op een geschiedenisles zitten te wachten en zolang de roddelpraat uit het boek niet de boventoon in de serie gaat voeren, zou De Troon zomaar eens een goede dramaserie kunnen zijn. Waarbij je niet de hele tijd de verfilming op waarheidsniveau blijft checken, maar je je gewoon kunt laten meevoeren met de Oranjes en hun leven in de roemruchte negentiende eeuw. Wellicht vindt Wim-Lex het dan ook leuk om naar te kijken.

De Troon zal worden uitgezonden door de AVRO op Nederland 2, vanaf 6 maart.

Cast: Dragan Bakema, Marcel Musters, Yorick van Wageningen, Jeroen Willems, Guy Clemens, Loes Haverkort, Bracha van Doesburg, Bianca Krijgsman, Beppie Melissen, Nanette Drazic, Catherine ten Bruggencate, Egbert Jan Weeber.
Regie: Erik de Bruyn
Scenario: Ger Beukenkamp
Producent: Lemming Film

Een gedachte over “Nieuwe dramaserie over Koningshuis: De Troon

  1. Klinkt interessant. Onderbelichte periode van onze vaderlandse geschiedenis.

Reacties zijn gesloten.