web analytics

Telefilm 2009: vooruitblik De Punt

Reacties zijn gesloten

Twee jaar na de treinkaping bij Wijster (1975) bracht een groep van negen gewapende Molukse jongeren een trein tot stilstand ter hoogte van het dorp De Punt. Vorig jaar verfilmde Paula van der Oest in het kader van het telefilm-project de eerste kaping onder de titel Wijster, Hanro Smitsman filmde dit jaar De Punt, gebaseerd op de tweede kaping.  

 

 

 
Vooruitblik De Punt
Dertig jaar nadat negen Molukkers een trein kaapten bij De Punt in Drenthe, komen vijf betrokkenen bij elkaar in een televisieprogramma. Deze confrontatie roept weggestopte herinneringen en emoties op. De kaping is met geweld beëindigd, waarbij een aantal kapers en passagiers omkwamen. Noor was een van de kapers die het niet overleefde. De vijf gasten in het programma hebben allemaal op hun eigen manier bijzondere herinneringen aan Noor. Eén van de gasten is Koen. Hij was een van de kapers en de geheime liefde van Noor. Samen met de andere gasten wordt hij geconfronteerd met het verleden. Er komt oud verdriet omhoog en puzzelstukken vallen op hun plaats. 

 

Cast: Martin Schwab als Koen, Terence Schreurs als Noor en Kees Hulst als Dries van Agt
Scenario: Sylvia Pessireron en Carel Donck
Regie: Hanro Smitsman
Producent: Staccato Films, Guapo Productions

 

De treinkaping bij De Punt
Op 23 mei 1977 rond de klok van negen uur ’s ochtends werd bij De Punt, een dorpje in Drenthe, een trein tot stilstand gebracht. Twee jaar na de treinkaping bij Wijster bezette een groep Molukse jongeren wederom een trein. De gijzeling duurde twintig dagen en werd beëindigd door ingrijpen van de marine, waarbij straalvliegtuigen werden ingezet. De bevrijding kostte twee gegijzelden en zes kapers het leven.

 

Hanro Smitsman over een van de beweegredenen om de film te maken
“Naast de onschuld die verloren gaat, was de naïviteit van de kapers ook een belangrijk uitgangspunt voor mij. Ze weten niet waar ze aan beginnen. Ze gaan een trein kapen, maar zijn helemaal geen kapers. Ze spelen een rol, terwijl ze eigenlijk niet weten welke rol ze aannemen.” (website Telefilm)

 

Hanro Smitsman (1967) studeerde in 2000 af aan de Nederlandse Film en Televisie Academie. Zijn eindexamenfilm Ahmed werd genomineerd voor de Studenten Oscar. Zijn korte film Raak won een Gouden Beer in Berlijn. Na Skin is De Punt zijn tweede lange speelfilm.

 

Te zien op tv: 3 mei 2009, 20.15 uur, Nederland 2.
Lees hier meer over alle telefilms!