web analytics

Update: de zomermaanden

Reacties zijn gesloten

Na een viertal releases deze maand, is het de komende twee (zomer)maanden een stuk rustiger wat Nederlandse bioscoopfilms betreft. Gelukkig pakt men op televisie iets beter uit.

Bioscoop
Traditiegetrouw barst het Nederlandse filmgeweld los in september en oktober. Dit jaar is dat niet anders. Stond eerder Schemer gepland voor een release in juli, zoals het er nu naar uitziet wordt er komende maand geen enkele nieuwe Nederlandse film in roulatie gebracht. Dat wordt dus nog even genieten van De gelukkige Huisvrouw, Dossier K., R U There of Johan Primero. In augustus worden Shocking Blue en Sterke Verhalen verwacht.

12 augustus: Shocking Blue
Willem, Jacques en Chris, allemaal een jaar of zestien, zijn elkaars beste vrienden. Ze wonen in de Hollandse Bollenstreek, waar dorpen, akkers en weilanden aanleunen tegen duin en strand. Hun leven is als van zoveel plattelandsjongeren, maar een dramatisch ongeluk verandert alles. Als ze met zijn drieën op de trekker zitten, komt Jacques onder de trekker, terwijl Willem achter het stuur zit. Willem vraagt zich in het diepst van zijn gedachten af of zijn jaloezie op Jacques, die de avond ervoor ervandoor ging met Marianne, iets te maken heeft met het ongeluk.

De Cloe in een eerder stadium over de film: “Er zijn veel films over pubermeisjes en hun onzekerheden, maar er zijn eigenlijk heel weinig films over puberjongens, terwijl wij dezelfde problemen hebben. Daar wou ik graag een keer een film over maken.” Lees hier een bespreking van de film.

19 augustus: Sterke Verhalen
De film Sterke Verhalen, een komische jongerenfilm, geschreven en geregisseerd door Teddy Cherim en Kees van Nieuwkerk, draait vanaf 19 augustus in de Nederlandse bioscopen. A-Film Entertainment verzorgt de distributie. Jeugdvrienden Cherim en Van Nieuwkerk bedachten het verhaal tijdens hun studie aan de Metropolitan Film School in Londen.

Sterke Verhalen gaat over Dennis die gaat studeren in de grote stad. Om naar een hip feest te kunnen, de juiste vrienden te maken en Sanne, het meisje van zijn dromen aan de haak te slaan, wordt hij door zijn grootste rivaal overgehaald om een pinguïn uit de dierentuin te stelen. Ondertussen beleven zijn toekomstige vrienden hun eigen sterke verhalen, vol seks, drugs en wilde feesten, in de zwoele zomer na het behalen van hun eindexamen.

Najaar
In het najaar gaan vervolgens alle registers open. Enkele titels die uit zullen komen: Schemer, Tirza, Lang & Gelukkig, Mooi Leven, Foeksia: de miniheks, Sint, Richting West en Majesteit.

Televisie
Hoewel er ongetwijfeld veel meer Nederlandse films zullen worden uitgezonden, hier alvast een opsomming van reeds aangekondigde titels:

Telefilms:
De laatste Reis van Meneer Van Leeuwen zaterdag 17 juli, 20.15 uur, Nederland 2.
Sekjoeritie zaterdag 24 juli, 20.15 uur, Nederland 2.
Köfte zaterdag 31 juli, 20.15 uur, Nederland 2.

Boeddhistische omroep:
Something Unknown dinsdag 27 juli, 24.05 uur, Nederland 2.
Het Galgenven dinsdag 3 augustus, 24.05 uur, Nederland 2.
Atlantis dinsdag 10 augustus, 24.05 uur, Nederland 2.