web analytics

Voorspelling Gouden Kalveren 2013

Reacties zijn gesloten

nffgoudenkalf

Met een plek in het prestigieuze hoofdprogramma van het filmfestival van Cannes is het niet zo verbazingwekkend dat Borgman in de belangrijkste categorieën is genomineerd voor een Gouden Kalf. En dat Boven is het Stil, die op de Berlinale in première ging, eveneens een beste film-nominatie kreeg zal ook weinig mensen verbazen. Maar het is het onlangs verschenen en goed ontvangen misdaaddrama Wolf dat aan de leiding gaat, met maar liefst acht nominaties. Gaat hij ook de belangrijkste prijzen verzilveren, of krijgen we een herhaling van wat er met Oorlogswinter in 2009 gebeurde? Onze voorspellingen van de winnaars in de belangrijkste categorieën.

Beste vrouwelijke bijrol:
Annet Malherbe voor haar rol in Borgman
Georgina Verbaan voor haar rol in De Marathon

Jacqueline Blom voor haar rol in De Ontmaagding van Eva van End

Ze doet al een aardige tijd mee in de Nederlandse film, maar werd nog nooit eerder genomineerd voor een Gouden Kalf. Misschien dat veel mensen deze nominatie niet zagen aankomen, maar nu ze er tussen staat, lijkt Georgina Verbaan helemaal niet zo’n gekke keuze. Haar rol in De Marathon bracht een mooie mengeling van humor en tragiek.

Beste mannelijke bijrol:
Jacob Derwig voor zijn rol in Alles is Familie
Wim Opbrouck voor zijn rol in Boven is het Stil

Martin van Waardenberg voor zijn rol in De Marathon

Ondanks dat Jacob Derwig en Wim Opbrouck overtuigende en roerende personages neerzetten, gaan we hier toch opnieuw voor een acteur uit De Marathon. Martin van Waardenberg heeft de lachers op zijn hand als ordinaire rouwdouwer, maar laat de kijker op momenten ook meeleven met zijn personage. Knap gespeeld.

Beste actrice:
Hadewych Minis voor haar rol in Borgman
Yootha Wong-Loi-Sing voor haar rol in Hoe Duur Was de Suiker

Vivian Dierickx voor haar rol in De Ontmaagding van Eva van End

Hoewel Gaite Jansen uiteindelijk meer aanwezig bleek in Hoe Duur Was de Suiker, was het Yootha Wong-Loi-Sing die de meeste indruk wist te maken als timide lijfslavin. Het eindproduct was helaas wat te teleurstellend, maar dat lag niet aan de prestatie van dit opkomende talent.

Beste acteur:
Stefan de Walle voor zijn rol in De Marathon
Ton Kas voor zijn rol in Matterhorn
Marwan Kenzari voor zijn rol in Wolf

Het liefst zouden we hier Stefan de Walle zien winnen. Dat zou dan het derde kalf voor De Marathon betekenen, en dat zou helemaal terecht zijn. Maar de kans is groot dat Marwan Kenzari er toch met de prijs vandoor gaat. Ook absoluut geen verkeerde keuze. Zeer overtuigende rol, die in de pers werd vergeleken met Matthias Schoenaerts in Rundskop.

Beste scenario:
Kim van Kooten voor Alles is Familie

Alex van Warmerdam voor Borgman
Alex Pitstra en Thijs Gloger voor Die Welt

De scherpe dialogen in Alles is Liefde moesten het in 2008 afleggen tegen het tevens knap geschreven scenario van Het Zusje van Katia. Na tien jaar wordt het wel weer eens tijd voor een Kalf voor schrijftalent Van Kooten.

Beste regie:

Alex van Warmerdam voor Borgman

David Verbeek voor How To Describe A Cloud

Jim Taihuttu voor Wolf

Zo volstrekt origineel en stijlvast als Alex van Warmerdam was niemand anders dit jaar. Een derde regie-prijs op het Nederlands Film Festival, na Abel en De Noorderlingen, lijkt nabij.

Beste film:
Borgman – Marc van Warmerdam voor Graniet Film
Boven is het Stil – Stienette Bosklopper voor Circe Films en Els Vandevorst voor N279 Entertainment

Wolf – Julius Ponten voor Habbekrats

Dat Wolf de meeste nominaties heeft, betekent niet dat hij automatisch in de belangrijkste categorieën hoeft te winnen. Onze voorspelling is dat het misdaaddrama in een aantal technische categorieën prijzen zal verzilveren (geluid, montage, camera), maar dat het belangrijkste Gouden Kalf naar een andere film gaat. Boven is het Stil zou hier best eens als underdog kunnen winnen. In tegenstelling tot wat we vaak bij de Oscars zien, hoeft een Gouden Kalf voor beste regie lang niet altijd de hoofdprijs op te leveren.