web analytics

Vooruitblik: April 2012

Reacties zijn gesloten

Na de drukke maanden februari en maart, is het in april rustiger aan het Nederlands filmfront. Wat kunnen we verwachten deze maand? 

4 april: SWCHWRM
De Nederlandse jeugdfilm heeft een naam hoog te houden. Froukje Tans SWCHWRM slaagt hierin met vlag en wimpel. De unieke film gaat over een jongen die graag schrijver wil worden en zijn belevenissen beschrijft. Hij gebruikt een schuilnaam, V. Swchwrm, omdat hij onbekend wil blijven. Hij beschrijft onder meer de dood van zijn opa en ontmoetingen met de koningin. SWCHWRM is gebaseerd op ‘Mijn avonturen door V. Swchwrm’ van Toon Tellegen.

5 april: Snackbar
Na Zombibi alweer de tweede multicultifilm van dit jaar, maar wel in een heel ander genre. Was de eerste nog een komische horror, Snackbar poogt de realiteit zo natuurgetrouw te benaderen. Een snackbar in een grootstedelijke buitenwijk is voor de Marokkaanse straatjeugd een toevluchtsoord. Ze zijn wild en gewelddadig en crimineel. Abi is als een oude vertrouwde Turkse oom voor ze, begripvol, grappig en streng. Maar wat als Abi met zijn verslaving aan Tric Trac dit alles op het spel zet? Geregisseerd door Meral Uslu, die naam maakte met enkele televisiedocumentaires.

12 april: Leven? of Theater?
In 1981 maakte Frans Weisz de Europese co-productie Charlotte, over het leven van Charlotte Salomon, een jonge joodse vrouw die in 1939 Berlijn ontvlucht en zich vestigt bij haar grootouders in Zuid-Frankrijk, in de hoop dat ze daar veilig zal zijn voor de nazi’s. Het verhaal bleef hem zo fascineren, dat hij nu een documentaire aan de eigenzinnige en autobiografische kunstenares – ze legde haar leven vast in meer dan 700 bladen met tekeningen, tot vlak voor haar deportatie – heeft gewijd. Leven? of Theater? legt het leven van Charlotte bloot.

18 april: Kauwboy
De 10-jarige Jojo (Rick Lens) neemt op een dag een jonge kauw mee naar huis. Hij houdt ’m voor zijn vader Ronald (Loek Peters) verborgen, want die wil geen dieren in huis. Jojo is bang voor zijn agressieve buien en komt klem te zitten tussen de zorg voor de kauw en de loyaliteit jegens zijn vader. Totdat de bom barst. Door de bijzondere vriendschap die Jojo met de kauw heeft, is hij in staat de problemen met zijn vader op te lossen. Boudewijn Koole maakt met Kauwboy zijn eerste lange film en won direct twee prijzen tijdens het prestigieuze filmfestival van Berlijn.

26 april: Shock Head Soul
Nederlands-Engelse co-productie met o.a. Thom Hoffman, Hugo Koolschijn en Anniek Pheifer. In de film worden interviews, fictionele reconstructies en animatie bij elkaar gebracht om Daniel Paul Schrebers verhaal te portretteren. Schreber was een succesvolle Duitse advocaat die in 1893 boodschappen van God doorkreeg via een ‘typemachine’ die de kosmos overspande. Hij bracht de negen daaropvolgende jaren door in een inrichting, geteisterd door wanen over kosmische controle en lijdend aan het idee dat hij langzaam van geslacht veranderde. Schreber dacht dat alleen zijn onderwerping aan Gods plan om hem in een vrouw te veranderen de wereld zou redden. Gedurende zijn negenjarige opsluiting schreef hij de ‘Denkwürdigkeiten eines Nervenkranken’ die hem faam opleverde als buitenstaander in de kunstwereld.