web analytics

Vooruitblik: Buddha's Lost Children revisited

Reacties zijn gesloten

Drie jaar geleden maakte regisseur Mark Verkerk de documentaire Buddha’s Lost Children, die zowel nationaal als internationaal diverse prijzen in de wacht sleepte en goed werd bezocht. Het indringende en aangrijpende verhaal krijgt nu, met Buddha’s Lost Children revisited, een vervolg.

 

 

 

Vooruitblik Buddha’s Lost Children revisited
Verborgen in de heuvels, in de Gouden Driehoek van Thailand ligt de “Golden Horse Temple”. De boeddhistische monnik Khru Bah voert samen met de jonge novicen, met gevaar voor eigen leven, strijd tegen drugsmisbruik in de omliggende bergdorpen. Regisseur Mark Verkerk keerde na de eerste film Buddha’s Lost Children terug naar de Golden Horse Temple om te kijken hoe het Khru Bah en de jongens de afgelopen jaren is vergaan. Samen met sister Khun Mae Ead die in deze film haar persoonlijke verhaal vertelt en de jonge novicen blijft Khru Bah met zijn grote geest en beperkte middelen werken aan sociaal-culturele kwesties binnen de Thaise gemeenschap zoals drugsmisbruik, prostitutie en scholing. We maken ook kennis met de dochter van Kru Bah die met engelengeduld de allerarmsten lesgeeft en een leven in de bewoonde wereld opgeeft voor het werken in de tempel. Khru Bah ontmoet nog steeds weerstand en heeft ook dit jaar een vergiftiging overleefd. Hoelang gaat deze dappere monnik dit soort aanslagen op zijn leven nog volhouden?

 

Regie: Mark Verkerk
Producent: Ton Okkerse

 

Het begin – Buddha’s Lost Children
De eerste film Buddha’s Lost Children won vele internationale filmprijzen waaronder recent twee prijzen voor Best Spiritual Film en Best Spiritual Documentary, op het European Spiritual Film Fest, Parijs 2009. In Nederland heeft de film meer dan 25 weken succesvol gedraaid in de bioscopen.

 

Lees hier onze recensie van Buddha’s Lost Children.

 

Mark Verkerk over de kracht van Phra Khru Bah
“Na mijn eerste kennismaking met de boeddhistische monnik, was ook ik gevallen voor de charismatische uitstraling van abt Phra Khru Bah, de tijgermonnik zoals hij ook wel genoemd wordt. En het meest fantastische was natuurlijk dat de abt toestemming gaf om hem en zijn kloostergemeenschap te filmen. Over een periode van ruim twaalf maanden volgde ik de abt en zijn bijzondere interpretatie van het boeddhisme die hij overbrengt aan zijn novicen. Het was voor mij al snel duidelijk dat het meer dan alleen een portret zou worden van een monnik en dat heb ik proberen samen te vatten, in zowel de opening van de film als in het boek, met een quote van Shin Yatomi: ‘Living is an art to be learned’.” (Vrouw.nl, 10-10-2006)

 

Mark Verkerk (1959) werkt al bijna dertig jaar als regisseur, cameraman en editor en maakte diverse documentaires voor Discovery Channel en National Georgraphic. Buddha’s Lost Children betekende zijn bioscoopdebuut.  

 

Te zien vanaf: 4 juni 2009.