web analytics

Vooruitblik: Crips – Strapped 'n strong

Reacties zijn gesloten

Regisseurs Mags Gavan en Joost van der Valk volgen in hun documentaires de meest uiteenlopende schurken: piraten in Maleisië, Ku Klux Klan leden in Wales, strijders in Kashmir en paparazzifotografen in Londen. Met Crips – Strapped ’n Strong voegen ze een intrigerende naam aan het rijtje toe: de Haagse Main Triad Crips.

 

 

 

Vooruitblik Crips – Strapped ’n Strong
De Crips-gang – Community Revolution In Progress – houdt zich voornamelijk bezig met gewapende overvallen en drugshandel. De Surinaamse en Antilliaanse leden begonnen oorspronkelijk als hiphop-crew en hielden zich bezig met gangsta rap en breakdance. Nadat ze zichzelf omdoopten tot de Crips begon de gang serieus crimineel actief te worden. De mannen benadrukken hun trouw aan de gang met tatoeages als ‘Crips4Life’. De leden dragen bij voorkeur blauwe kleren, in navolging van de de Crips-gangs uit Los Angeles waarvan de rapper Snoop Dogg – verdacht van moord, afpersing en bedreiging – een bekend lid was.

 

Crips – Strapped ’n Strong volgt het leven van drie Haagse bendeleden: Santos, Main C. en Keylow. Santos zit ondergedoken omdat hij gezocht word door de onderwereld. Hij wil zijn dochtertje beschermen tegen de slechte jeugd die hij zelf heeft gehad en hij wil terugkeren naar Suriname, zodat hij weer een normaal leven kan gaan leiden. Main C heeft acht jaar vastgezeten. Hij komt vrij en besluit het criminele bestaan achter zich te laten zodat hij voor zijn vier kinderen kan gaan zorgen. Hij wordt verscheurd tussen zijn trouw aan de Crips en zijn liefde voor het gezin. Keylow is de leider van de gang. Hij wil dat zijn mensen, ‘black people’, weer een eenheid gaan vormen en hij organiseert daarvoor een trip naar Los Angeles, om de grondleggers van de Crips-beweging te ontmoeten.

 

De mannen vertellen over hun leven, hun plannen en het gedachtegoed van de Crips, terwijl op de achtergrond een beeld gevormd wordt van het extreme geweld, de drugshandel en … broederschap.

 

Cast: Santos, Main C. en Keylow
Regie: Mags Gavan en Joost van der Valk
Producent: Pieter van Huystee Film, Revolver

 

Mags Gavan en Joost van der Valk
Mags Gavan werkte als regisseur voor de BBC. Drie van haar documentaires werden genomineerd voor een BAFTA: A Welcome in the Hillside, over de Ku Klux Klan in Wales, Home Truths, een undercover onderzoek naar de misstanden in een bejaardentehuis en The Cardiff Three, waarmee ze drie mannen vrijkreeg die onterecht veroordeeld waren voor moord.

 

Joost van der Valk maakte onder andere Bad Blood (2007), een documentaire over de handel in besmet bloed en de gevolgen daarvan voor patiënten in Brittanië, en Haagse Sjonnie (2006), over een voetbalhooligan in oorlog met autoriteiten.

 

De twee regisseurs werkten eerder samen aan Saving Africa’s Child Witches (2008), een spraakmakende documentaire over de vervolging en opvang van ‘heksenkinderen’ in Nigeria. Ze maakten diverse reportages voor NOVA, onder andere over Kashmir en Piraterij, en de serie Paparazzi (2004).

 

Te zien vanaf: 16 april 2009.