Het grootste exportproduct van Kongo is armoede. Renzo Martens legt in Episode III – Enjoy Poverty aan Kongolezen uit hoe zij zelf geld kunnen verdienen aan de situatie. Door foto’s te maken van verkrachte vrouwen, ondervoede kinderen en dode lichamen.
Vooruitblik Episode III – Enjoy Poverty
“Bij dit kind zie je heel duidelijk de ribben, dan kunnen mensen gelijk de ernst van de situatie inzien”, legt Martens zijn studenten uit, “Dat zijn foto’s die goed verkopen”. Walgelijk of terecht confronterend? De buitenlandse journalisten komen in een bus aangereden. Ze snellen het ziekenhuis in, schieten een paar foto’s en zijn even snel weer verdwenen. Daar verdienen de Afrikanen niets aan. “Een foto van een hongerbuik levert al snel vijftig dollar op”.
Kunstenaar Renzo Martens werkt aan een reeks films waarin hij het gebruik van journalistiek en documentaire onderzoekt. In Episode I (2003) vraagt hij Tsjetsjeense vrouwen die in de rij staan voor voedsel, kinderen in vluchtelingenkampen en soldaten wat zij van hem zelf vinden. Episode III – Enjoy Poverty is zijn tweede film en opende het International Documentary Film Festival Amsterdam 2008. Voor de bioscoopversie werd een scène toegevoegd om het meerlagige karakter van de film te beklemtonen.
Regie: Renzo Martens
Producent: Renzo Martens en Peter Krüger
Renzo Martens over Enjoy Poverty
“Mensen moeten zich openstellen om te zien wat er mis is in een land als Congo en daar ook consequenties uit trekken. Om te voorkomen dat er kinderen sterven op een cacaoplantage moet de prijs van een chocoladereep drastisch omhoog. Dat zouden premier Balkenende en minister Koenders morgen al kunnen regelen. Waarom gebeurt dat niet?” (Vrij Nederland, 15-11-2008)
“De rol van ‘Renzo Martens’ in de film is een afgeleide van de rollen die wij al lang spelen in Afrika. Ik ben een afgezant van het Westen, die tegen de dorpsbewoners zegt dat ze maar beter kunnen genieten van hun armoede. Ik presenteer de wereld zoals die echt is. In Congo sterven miljoenen mensen, mijncontracten gaan er voor een appel en een ei naar westerse en Chinese bedrijven. De Verenigde Naties treden op tegen rebellen. De facto geven ze die bedrijven het mandaat het land leeg te roven.” (Vrij Nederland, 15-11-2008)
Te zien vanaf: 4 juni 2009.