web analytics

Vooruitblik: Farewell

Reacties zijn gesloten

Op het afgelopen IDFA-festival ging de documentaire Farewell in première. De echte bioscooprelease liet nog even op zich wachten, maar is nu toch een feit. Ditteke Mensinks documentaire gaat over de eerste vlucht rond de wereld met de Graf Zeppelin, en de ervaringen van medereiziger en journaliste Lady Grace Drummond-Hay.

Vooruitblik Farewell
Op 8 augustus 1929 vertrok de Zeppelin vanuit Lakehurst in de Verenigde Staten, om in 21 dagen de wereld rond te vliegen. Onder de passagiers was Lady Hay, journaliste voor Hearst Press Empire en de enige vrouw aan boord. Farewell wordt verteld vanuit haar perspectief, waarin naast haar ontdekkingen van de verschillende werelddelen ook haar geheime relatie met collega Karl von Wiegand aan bod komt.

Regie en scenario: Ditteke Mensink
Sound Design & Mix: Mark Glynne
Producent: Pieter van Huystee
Montage: Jessica de Koning
Stemmen van: Poppy Elliott, Michael Krass en Steven Cieply

Ditteke Mensink over Farewell
“Tijdens de research kreeg ik van Gerard Nijssen op een ochtend voor het eerst beeldmateriaal van Grace te zien. Zij stond in het raam van de Zeppelin te zwaaien. Uit het donker achter haar verscheen een man die naast haar kwam te staan. Ik herkende hem als Karl von Wiegand, haar collega-journalist tijdens de reis. Plotseling boog Grace zich voorover naar Karl en trok uit zijn borstzakje een witte zakdoek. Met zijn vingers begeleidde Karl von Wiegand de zakdoek naar haar handen.Ik was verrast door dit beeld omdat het overdragen van de zakdoek in haar handen zo intiem en vertrouwelijk was. En dat voor twee collega’s, een man en een vrouw.”

“Dezelfde nacht sprak ik voor het eerst een in Amerika wonend familielid van Grace. Hij vertelde me dat hij vermoedde dat Grace een geheime relatie had: Karl von Wiegand. Als een puzzel viel alles in elkaar. Ik had Grace haar geheime liefde ontdekt. Daarna hebben we research gericht op Karl von Wiegand. In zijn nagelaten archief vonden we 611 liefdesbrieven van Grace aan Karl. Deze brieven hebben uiteindelijk als grote inspiratiebron gediend voor het verhaal van Farewell.

Te zien vanaf: 15 april 2010.

Een gedachte over “Vooruitblik: Farewell

  1. Kijken jullie mee, naar Ze-pe-lin. springen jullie mee, met Ze-pe-lin. Ze-pe-lin, Ze-pe-lin, Ze-pe-lin op je TV!

Reacties zijn gesloten.