web analytics

Vooruitblik: Great Kills Road

Reacties zijn gesloten

Great Kills Road ging in september 2009 in première op het Nederlands Film Festival. Een persoonlijke zoektocht door een hyperrealistisch New York, waarbij de scheidslijn tussen wat in scene is gezet en wat niet, steeds onduidelijker wordt.

Vooruitblik Great Kills Road
Een Nederlandse man vertrekt naar New York om zijn ex-vrouw een kwellend geheim te vertellen. Acht jaar eerder heeft zij hem samen met hun ernstig gehandicapte zoon achtergelaten om terug te gaan naar haar geboortestad New York. Vanuit zijn sjofele hotel struint hij elke dag de straten van New York af op zoek naar zijn voormalige geliefde. Het enige tastbare restant is een foto van de stad met de tekst ‘sorry’.

Cast: Marcel Faber, Jillian Crane, Jess Osuna
Regie: Tjebbo Penning
Scenario: Tjebbo Penning, Marcel Faber
Camera: Micha Douwes
Muziek: Han Otten
Producent: Phanta Vision Film International, Chamber Street Films

Over het maken van de film
In 2005 sprak Tjebbo Penning toevallig een paar vrienden die zo graag op dat moment een film wilden maken. In Nederland gaan er vaak jaren overheen voordat een idee gedraaid kan worden. Nu besloten Marcel Faber, Micha Douwes en hij het gewoon te doen, nog voordat ze wisten waar de film over zou gaan. Aangezien Penning in New York woont en het de stad is van de onbegrensde mogelijkheden, zou dit de locatie worden.

Het verhaal ontwikkelde zich naarmate ze –met HDV camera- door de stad liepen. Een scenario is er niet geweest, wel een scènelijst, van ongeveer 15 pagina’s. Met z’n drieën liepen ze door de stad en per locatie werd er geïmproviseerd. Het resultaat is een documentaire-achtige speelfilm met weinig dialoog en een even zo grote rol voor de stad New York als voor Marcel Faber.

Over de regisseur
Tjebbo Penning studeerde in 1992 af aan de NFTA en maakte naam met de korte cultfilm The Bitch is Back. De korte film The Oath die volgde overtrof zijn voorganger in het winnen van prijzen. Pennings speelfilmdebuut Morlang (2001) leverde hem een Gouden Kalf-nominatie op voor Beste Scenario en won de speciale juryprijs op het Houston Worldfest Film Festival in 2003. Ook kreeg de film een (bescheiden) Amerikaanse bioscooproulement.

Te zien vanaf: 11 maart 2010