web analytics

Vooruitblik: Kan door Huid Heen

Reacties zijn gesloten

Kan door Huid Heen is de eerste lange speelfilm van regisseuse Esther Rots, die met haar korte films veel succes oogstte op filmfestivals in binnen- en buitenland. Kan door Huid Heen is een voortvloeisel van het project ‘Ten To Watch’, opgezet door Mart Dominicus als adviseur van het Filmfonds. Rots kreeg hiermee geld om haar eerste speelfilm te schrijven. Ze begon aan het scenario met de werktitel Now She Yells, maar toen dit niet helemaal de vorderingen maakte die ze hoopte, ontstond Kan door Huid Heen.

 

 

 

Vooruitblik Kan door Huid Heen
Marieke is een vrolijke, zorgeloze vrouw van begin dertig, die een snel leven leidt in Amsterdam. Een geweldsdelict verandert haar leven. Ze besluit de stad te ontvluchten en koopt een afgelegen, vervallen huisje op het Zeeuwse platteland. Door opnieuw te beginnen hoopt ze de ervaringen uit het verleden van zich af te kunnen schudden, maar de eenzaamheid en de kou versterken haar angst en wraakgevoelens. Als de zomer komt en ze een nieuwe vriend krijgt, lijkt Marieke weer sterker te worden. Maar langzaam verliest ze de greep op haar leven.

 

Cast: o.a. Rifka Lodeizen als Marieke en Wim Opbrouck als John
Scenario: Esther Rots
Regie: Esther Rots
Producent:  Hugo Rots, Esther Rots en Trent.

 

Kan door Huid opent zaterdagavond 24 januari tijdens het International Film Festival Rotterdam het Dutch Treat programma. Tevens is de film geselcteerd voor het filmfestival van Berlijn, dat plaats vind van 5 tot 15 februari.

 

Esther Rots over Rifka Lodeizen
“Ik vind Rifka bloedmooi. Dat is belangrijk, want het publiek moet anderhalf uur naar haar kijken. Ik heb zelf hondertwintig dagen helemaal alleen in een donkere montageruimte naar haar gekeken. En ik ben verliefd op haar gebleven. Dat kan alleen als iemand alle facetten van zichzelf laat zien. Rifka heeft voor mij iedere keer weer een ander gezich, en dat is heel verrassend. En ze is heel eerlijk.”

 

Rifka Lodeizen over Esther Rots
“Ik voelde me echt onderdeel van de crew. Daarom ligt de film me ook zo nauw aan het hart. Ik heb de liefde voor film opnieuw ontdekt en de bewondering voor echte filmmakers. Het gaat bij Esther niet om een verhaaltje vertellen, het was een creatief proces. Soms trok ze zich een halfuurtje terug om na te denken. Voor inspiratie. Esther is echt een kunstenaar. Dat heb ik nog niet vaak meegemaakt op een filmset.”

 

Esther Rots (1972) studeerde aan de Filmacademie in Amsterdam en maakte drie korte films die op gerenommeerde festivals draaiden en vele prijzen wonnen. Speel Met Me (2002) en Ik ontspruit (2003) werden zelfs geselecteerd voor Cannes en Dialoogoefening (2005) won onder meer het Gouden Kalf voor beste korte film en de NPS Prijs voor de Korte Film. Kan Door Huid Heen (2009), die ze schreef, regiseerde, monteertde en produceerde, is haar langspeelfilmdebuut.

 

Te zien vanaf: 29 januari 2009.