web analytics

Vooruitblik: Mei 2013

Reacties zijn gesloten

Traditiegetrouw valt er in de mei-maand weinig te beleven op (Nederlands) filmgebied. Dit jaar is dat niet anders. Enkel Steven de Jongs Leve Boerenliefde beleeft haar premiere. 

16 mei: Leve Boerenliefde
Even leek het erop dat regisseur Steven de Jong geen films meer wilde maken in Nederland. Nadat hij tijdens de vergevorderde pre-productie van Janey, Kind van de Rekening beschuldigd werd van plagiaat,  dreigde hij Nederland vaarwel te zeggen. Later krabbelde hij terug, want “film maken zit in mijn bloed.” Zijn nieuwste productie Leve Boerenliefde, een film naar de succesvolle televisieserie ‘Boer zoekt Vrouw’, gaat 16 mei in premiere. De hoofdrollen in de film worden gespeeld door Cas Jansen, Tatum Dagelet en Waldemar Torenstra.

Boer Jelte (Cas Jansen) heeft na het verlies van zijn vrouw weinig zin in een nieuw romantisch avontuur. En al helemaal niet met iemand die het boerenleven niet begrijpt. De meest onwaarschijnlijke vonk die kan overspringen is die tussen hem en Wenda (Tatum Dagelet), de populaire presentatrice van kijkcijferkanon Boerenliefde. Als die datingshow uitgerekend op zijn erf een nieuw seizoen komt opnemen, lijkt het een ultieme botsing van culturen te worden. Maar tegen alle vooroordelen over stadsmensen en boeren in, bloeit er tussen het jonge groen een bijzondere liefde op …

Cannes: Borgman
Leve Boerenliefde mag dan wel de enige Nederlandse productie zijn die deze maand haar premiere beleeft in de bioscoop, opmerkelijker en waarschijnlijk ook interessanter is de wereldpremiere van Alex van Warmerdams Borgman in Cannes. De film is geselecteerd voor het hoofdprogramma van het festival. Na Mariken van Nieumeghen in 1975 is dat pas weer voor het eerst dat een Nederlandse film dit podium haalt. 29 augustus is het resultaat voor iedereen te bewonderen, als de film haar nationale release viert. Het filmfestival van Cannes vindt plaats van 15 tot en met 26 mei.