web analytics

Vooruitblik: Mocros

Reacties zijn gesloten

Een jaar geleden maakte regisseur Roy Dames indruk met zijn documentaire over een groepje ‘foute vrienden’, in Mocros volgt hij vijf jongens van Marokkaanse afkomst in Rotterdam.

Vooruitblik Mocros
Een observerende film over vijf jongens van Marokkaanse afkomst in Rotterdam. Gefilmd vanaf 2003 tot 2011 in een periode van toenemende spanning tussen immigranten en de oorspronkelijke Nederlandse bevolking. De film is gemaakt vanuit het point of view van de Marokkaanse jongens.

Beladen onderwerp
Mocros
zou eigenlijk vorig jaar, gelijktijdig met Foute Vrienden, in première gaan. Op het laatste moment besloot de regisseur de film echter terug te trekken. ‘Het Filmfonds uitte kritiek die me aan het denken zette. Ik was er nog niet tevreden over. Die hoofdpersonen uit Foute Vrienden maakt het niet uit hoe ik ze in beeld breng: ze zijn gewoon zichzelf en schamen zich daar niet voor. Maar de Marokkaanse cultuur zit anders in elkaar. Ze worden door hun omgeving geconfronteerd met wat in de documentaire te zien is. En dat is lastig.  Zeker bij een politiek beladen onderwerp waar iedereen een mening over heeft.’ Nu, een jaar later, gaat de film alsnog in première.

Over de regisseur
Roy Dames is al ruim twintig jaar actief als documentairemaker. Inmiddels mag hij zich de chroniqueur van de zelfkant noemen. Hij volgt zijn hoofdpersonen dicht op de huid. Zijn roemruchte documentaire-serie Meiden van de Keileweg stamt al weer uit 1999. De beelden waarin een straatprostituee een klant in de auto afwerkt, gefilmd door Dames vanaf de achterbank, staan veel mensen echter nog op het netvlies gebrand. Een fragment op YouTube uit zijn film Nooddorp – Tiny & Lau met kerst is al 3,2 miljoen keer bekeken.

Het werk van Dames kenmerkt zich door een voorliefde voor extreme personages. Mensen waar anderen hun neus voor ophalen of simpelweg te bang voor zijn. Hij volgt ze langdurig, duikt diep in hun levens en ontwikkelt vaak een band die verder gaat dan die van de afstandelijke, observerende maker. In een tijd van snelle media en bezuinigingen op de omroepen laat Dames zien waarom documentaires juist nu van groot belang zijn: ze stijgen boven het nieuws en de sensatie uit en bieden inzicht in langdurige ontwikkelingen. Weg van de waan van de dag, met oog voor het menselijke.

Te zien vanaf: 10 november 2011.