web analytics

Vooruitblik: najaar 2009

Reacties zijn gesloten

Traditiegetrouw barst het Nederlandse filmgeweld pas los in het najaar. In de laatste drie maanden van het jaar wordt filmlievend Nederland overspoeld met films uit eigen land. Eveneens in lijn met de traditie trekt de Nederlandse film in deze maanden ook procentueel gezien de meeste bezoekers. De laatste jaren zagen onder andere kaskrakers als Zwartboek (2006), Alles is Liefde (2007) en Anubis: het Pad der zeven Zonden (2008) in het najaar hun levenslicht. Ook dit najaar staan er enkele potentiële kassuccessen op stapel.

Verwacht
Met het Nederlands Film Festival in aantocht hebben veel filmmakers de afgelopen maanden hard gewerkt hun film op tijd af te krijgen voor een release tijdens het prestigieuze filmfeest. Onder andere Tramontana, Lover of Loser, Carmen van het Noorden en Happy End zullen dit jaar onder de vleugels van het festival hun wereldpremière beleven. In de eerste weken van september worden het poëtische Het Leven uit een Dag en Sombogaarts epos De Storm publiekelijk gepresenteerd. In de laatste twee maanden van het jaar staan onder meer het speelfilmdebuut van regisseuse Will Koopman (Terug naar de Kust, met Linda de Mol in de hoofdrol) en Reinout Oerlemans (Komt een Vrouw bij de Dokter, waarin Carice van Houten haar gezicht weer laat zien in een Nederlandse film) op de agenda. Voor de jeugd verschijnen er onder andere De Indiaan, Iep! en Sinterklaas en de verdwenen Pakjesboot. Hieronder een aantal films waarvan wij veel verwachten:

De Storm (release 17-09-2009)
De Storm gaat over Julia, een 18-jarige Zeeuwse boerendochter, die zwanger raakt van haar vriendje Koos, een vissersjongen. Koos schrikt zo van dit nieuws dat hij met de Noorderzon vertrekt. Julia staat er helemaal alleen voor in een vijandig dorp: de zwangerschap en de bevalling worden eerst veroordeeld en later genegeerd door haar famile en dorpsgenoten. In de nacht van 31 januari 1953 breken de dijken in Zeeland tijdens een verschrikkelijke februaristorm op meer dan honderd plaatsen en wordt de boerderij verzwolgen door een zondvloed. Julia komt samen met haar zoon in het water terecht en wordt – tegen haar wil – gered door de jonge luchtmachtsergeant Aldo, haar baby in het water achterlatend. Ze is ontroostbaar, hult zich in stilzwijgen en weigert met haar gehate redder te praten. Voorzichtig probeert Aldo in contact te komen met de jonge vrouw, ontrafelt stukje bij beetje haar achtergrond en besluit tenslotte om haar te helpen haar zoon te vinden.

Cast: Sylvia Hoeks als Julia, Barry Atsma als Aldo en Rik Launspach als Majoor Vos
Regie: Ben Sombogaart (De Tweeling, Kruistocht in Spijkerbroek, Bride Flight)

Carmen van het Noorden (release 24-09-2009)
De jonge en onzekere rechercheur Joz staat op het punt te trouwen met Maryam. Onverwachts krijgt hij een grote zaak toegewezen rond de moord op een prostituee. Zijn relatie komt op losse schroeven te staan wanneer hij door het onderzoek de verleidelijke Carmen ontmoet, een mooie vrijgevochten en ambitieuze jonge vrouw. Hij kan niet aan Carmen ontkomen en zet zijn toekomst op het spel.

Cast: Tygo Gernandt als Joz, Sanguita Akkrum als Carmen en Thom Hoffman als Simon
Regie: Jelle Nesna

Op de set van Carmen van het Noorden

Lover of Loser (release 02-10-2009)
Het zit de 15-jarige Eva niet mee. Met haar nieuwe stiefvader kan ze absoluut niet opschieten. Ze is bang dat hij haar wil misbruiken, maar haar moeder gelooft haar niet. Als bijverdienste ontwerpt ze T-shirts, die ze zaterdags in de printshop drukt. Op Mees, de leuke jongen die daar werkt, is ze eigenlijk wel een beetje verliefd. Hij vindt haar ook erg aardig. Maar door een misverstand denkt ze dat hij al een vriendin heeft. Ze wil graag met iemand praten. Iemand die haar serieus neemt. Maar haar beste vriendin heeft daar nu geen tijd voor. Die heeft net een nieuwe vriend die haar helemaal opslokt. Als bij een optreden van een muziekband de vlotte knappe Ricardo aandacht aan haar besteedt, is ze al snel helemaal verloren. Hij pakt haar helemaal in met leuke kleren en wil haar zelfs voorstellen aan een bekende Parijse modeontwerper. Mees vindt het maar niets.

Cast: Gaite Jansen als Eva, Martijn Lakemeier als Mees en Ruud Feltkamp als Ricardo
Regie: Dave Schram (Timboektoe, Radeloos)

Setverslag | Interview Maria Peters | Interview Dave SchramInterview Carry SleeInterview acteurs

Terug naar de Kust (release 29-10-2009)
De alleenstaande Maria Vos wordt door een onbekende met de dood bedreigd. Zij vlucht met haar kinderen naar haar voormalige ouderlijk huis, waar ze onderduikt bij haar oudere zus Ans. Terwijl het winterse verblijf in de villa aan zee Maria confronteert met traumatische jeugdherinneringen en haar omgeving steeds meer aan haar geestelijke gezondheid begint te twijfelen, komt haar belager steeds dichterbij.

Cast: Linda de Mol als Maria, Ariane Schluter als Ans en Huub Stapel als Victor
Regie: Will Koopman (Unit 13, Gooische Vrouwen)

Setverslag | Interview Manuelle van den Heuvel | Interview acteurs

Komt een Vrouw bij de Dokter (release 26-11-2009)
Stijn houdt van het leven en het leven houdt van hem. Hij heeft een eigen zaak, een prachtige dochter en het lekkerste wijf van het Westelijk Halfrond. Dat hij af en toe van andere vrouwen geniet hoeft zijn Carmen niet te weten. En bovendien, zijn hart is van Carmen, dus wat maakt het uit. Hij is on top of the World. Hij heeft het gemaakt. Maar dan; borstkanker. Zijn wereld stort in. Carmen en Stijn komen terecht in een rollercoaster van ziekenhuis in, ziekenhuis uit, chemokuren en bestraling. Maar hij is er voor haar. Altijd. Hoe vreselijk moeilijk dat ook is. Tussen de chemo’s door doen ze of er niks aan de hand is.

Cast: Carice van Houten als Carmen, Barry Atsma als Stijn en Anna Drijver als Roos
Regie: Reinout Oerlemans

Persconferentie Komt een Vrouw bij de Dokter | Profiel Carice van Houten

De Hel van ’63 (release 10-12-2009)
Januari 1963. Ondanks het barre weer besluit het bestuur van het Friese Elfstedencomité, onder druk van de media, met de kleinst mogelijke meerderheid van stemmen, dat de Elstedentocht doorgaat. Tussen de duizenden die een startbewijs veroveren bevinden zich soldaat Henk Buma, boerenzoon Sjoerd Lelkama, arbeider Kees Ferwerda en verpleegkundige Annemiek. Alle vier hebben zo hun reden om deze tocht der tochten te rijden. Door de dramatische en heroïsche gebeurtenissen zal deze Elfstedentocht, ook voor Henk, Sjoerd, Kees en Annemiek, als een van de meest legendarische de geschiedenis ingaan.

Cast: Cas Jansen als Henk, Chris Zegers als Kees en Chava Vor in ’t Holt als Annemiek
Regie: Steven de Jong (De Fûke, De Schippers van de Kameleon, De Scheepsjongens van Bontekoe)

Op de set van De Hel van ‘63

Verder
Voor een compleet overzicht van alle releases in het najaar kunt u terecht in onze bioscoopsectie.